Το Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να αποφοιτήσει φέτος τους πρώτους πτυχιούχους Χημικούς Μηχανικούς στην Κύπρο. Έχοντας ως στόχο τη σωστή προετοιμασία των φοιτητών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στα τεχνολογικά προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Χημικός Μηχανικός στην επαγγελματική του διαδρομή στη βιομηχανία, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών έχει προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις διασύνδεσης των προπτυχιακών φοιτητών με τον εθνικό παραγωγικό ιστό.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν έναν αριθμό επισκέψεων σε βιομηχανικές μονάδες, πραγματοποίηση άσκησης σε βιομηχανικής κλίμακας αντιδραστήρα στα πλαίσια προπτυχιακού εργαστηριακού μαθήματος, διαλέξεις από εκπροσώπους εταιρειών, καθώς και υποχρεωτική πρακτική άσκηση στη βιομηχανία. Η πρακτική άσκηση προσφέρεται από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών της χώρας (Τσιμεντοποιία Βασιλικού, ΚΕΑΝ, Remedica, IESC, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Hyperion Systems, Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας, Κεραμείο Ανδρέας Κασάπης, CYPET Technologies, κ.α.), οι οποίες απασχολούν τελειόφοιτους Χημικούς Μηχανικούς για 6-8 εβδομάδες σε στοχευμένα θέματα που αφορούν άμεσα τη βιομηχανία.

Έχοντας ολοκληρώσει φέτος το καλοκαίρι την πρώτη χρονιά εφαρμογής της πρακτικής άσκησης, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών προσέγγισε τους εκπροσώπους των εταιρειών που φιλοξένησαν φοιτητές για την πρακτική άσκηση. Ο κ. Κώστας Βαραββάς, Τεχνικός Διευθυντής και ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας IESC που απασχόλησε προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Συμπεριφερθήκαμε στο φοιτητή σα να ήταν απόφοιτος Χημικός Μηχανικός αναθέτοντάς του καθήκοντα που αντιστοιχούν σε νέο άπειρο υπάλληλο (υπό επίβλεψη). Ο φοιτητής ήταν προετοιμασμένος από το Πανεπιστήμιο, γνώριζε τους τεχνικούς όρους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές μας και έδειξε ζήλο για να μάθει τη δουλειά. Επιπρόσθετο κέρδος για την εταιρεία ήταν πως έφερε από το Πανεπιστήμιο νέες ιδέες σε σχέση με εφαρμογές Η/Υ που θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά χρήσιμες για εμάς». Ο άμεσος εποπτεύοντας που είχε η εταιρεία για το φοιτητή κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Με τις γνώσεις, τη συμπεριφορά και την προθυμία του κέρδισε το δικαίωμα να τον αποκαλούμε συνάδελφο».

Η πρακτική άσκηση προετοιμάζει τους φοιτητές ως προς το τι θα έχει να αντιμετωπίσει ένας Χημικός Μηχανικός στη βιομηχανία, παίρνοντας μια πρώτη γεύση σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις προκλήσεις που θα υπάρχουν στο χώρο εργασίας τους μετά από τη φοιτητική ζωή. Όταν ρωτήθηκαν οι φοιτητές σχετικά με την εμπειρία τους από την πρακτική άσκηση η πλειοψηφία σημείωσε πως η παρουσία τους στην κάθε εταιρεία περιλάμβανε ουσιαστικά δύο περιόδους. Στην πρώτη περίοδο εκπαιδεύτηκαν σε τεχνητά θέματα και πήραν μια πρώτη γεύση από τα διαφορετικά τμήματα της κάθε μονάδας ώστε να κατανοήσουν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ κατά τη δεύτερη απασχολούνταν σε συγκεκριμένο τμήμα με αρμοδιότητες που σχετίζονταν με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή, ασφάλεια και υγεία, προμήθειες και σχεδιασμός νέων διεργασιών.

Οι φοιτητές τόνισαν πως το οφέλη για τους ίδιους από την εμπειρία τους στην πρακτική άσκηση ήταν πολλαπλά, καθώς τους βοήθησε να καταλάβουν το πρακτικό μέρος της δουλειάς του Χημικού Μηχανικού αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες στο δωμάτιο ελέγχου για συνεχή παρακολούθηση και ρύθμιση της βιομηχανικής διεργασίας, συμμετέχοντας στη συντήρηση του εξοπλισμού και σε μελέτες εκτίμησης κινδύνου, αλλά και εκπονώντας τεχνοοικονομικές μελέτες με τη βοήθεια λογισμικού. Επίσης, ο φοιτητής κ. Νικόλας Κάντζιας πρόσθεσε πως «οι έως τώρα τεχνικές γνώσεις που έχω αποκτήσει από το πτυχίο με βοήθησαν σημαντικά να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της πρακτικής άσκησης», ενώ ο κ. Χριστόδουλος Τοφή ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια της πρακτικής έκανα σημαντικές γνωριμίες οι οποίες πιστεύω πως θα με βοηθήσουν επαγγελματικά στο μέλλον».

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στοχεύει μέσω της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης στην ανάπτυξη μόνιμης επαφής των φοιτητών του, και του Τμήματος γενικότερα, με τη βιομηχανία της χώρας, η οποία να μεταφραστεί σε πολύτιμη εμπειρία και παράδοση που θα συνεχιστεί και μελλοντικά.