Ο τουρκοκυπριακός Τύπος συνεχίζει και σήμερα την αναφορά στη σύλληψη του δημοσιογράφου και μέλους του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), Καζίμ Ντενιζτζί και την προσαγωγή του σε «δίκη» με την κατηγορία της τρομοκρατίας, λόγω μιας ανάρτησης που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδημοσιεύοντας είδηση από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fırat.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στον τ/κ Τύπο αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι «είναι επικίνδυνη η ενσυνείδητη δηλητηρίαση του κλίματος της ελευθερίας του Τύπου». Μιλώντας στην Özgür Gazete Web TV, ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της υπόθεσης, όμως «αν είναι κάτι που γίνεται λόγω της είδησης, υπάρχει πράγματι ένα ξεψάχνισμα σε σχέση με τον Τύπο την τελευταία περίοδο».

«Βρίσκονται και εξάγονται κάποια πράγματα από εκεί. Λέγεται ότι κάποιος πρόβαλε κάποιον, λέει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον Τύπο και ύστερα ανοίγεται έρευνα λέγοντας ότι ‘αυτό αντίκειται δεν ξέρω και εγώ στο κομμάτι ποιου νόμου. Το βασικό ζήτημα του Τύπου δεν είναι να δικάζονται και να καταδικάζονται κάποιοι, σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου καταδικάζεται το 2% ή το 35 των εκδικάσεων. Το στοιχείο που δημιουργεί την πίεση είναι το ζήτημα των ερευνών. Το γεγονός ότι κάποιος γίνεται αντικείμενο έρευνας, δημιουργεί κλίμα πίεσης και αυτή μετατρέπεται σε αυτολογοκρισία μετά από κάποιο διάστημα, κάθε δημοσιογράφος σκέφτεται δέκα φορές πριν κάνει κάτι».

Σημειώνοντας ότι ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι η αυτολογοκρισία, ο Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι αυτό το διάστημα γίνονται όλα όσα ανέφερε πιο πάνω.

Στην Αβρούπα δημοσιεύονται δηλώσεις του πρώην «δικαστή» Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι απλό αυτό το γεγονός» και ότι «προκαλεί πολύ σοβαρές συνέπειες η γενική εισαγγελία η οποία δεν περνάει από κόσκινο τις απαιτήσεις κάποιων που δεν είναι νομικοί». Ο κ. Ρεϊνάρ διερωτήθηκε γιατί η «γενική εισαγγελία» δεν βάζει φρένο «ειδικά στις ολοένα και αυξανόμενες παράνομες και αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτήσεις κάποιων που δεν είναι νομικοί». 

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η πρόεδρος του ΚΚΔ, Μινέ Ατλί χαρακτήρισε τον Ντενιζτζί ως ένα από τους δημοσιογράφους που έχουν καθαρή καρδιά και πιστεύουν στη δικαιοσύνη και επεσήμανε ότι η είδηση που αναδημοσίευσε ο Ντενιζτζί δημοσιεύθηκε και στην Τουρκία. «Μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου. Ούτε φοβόμαστε ούτε θα φύγουμε να πάμε πουθενά».

Ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει ομαδική αντίδραση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η πίεση που ασκείται. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κορκμαζχάν ανέφερε ότι επιχειρείται να καταστεί μόνιμο και στα κατεχόμενα το καθεστώς φόβου και υποταγής που υπάρχει στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι το καθεστώς του «ενός και μόνου ανδρός» στην Τουρκία επιθυμεί να αφήσει τους Τουρκοκύπριους χωρίς πατρίδα, να τους φτωχοποιήσει, να εποικήσει το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να καταστήσει μόνιμη την μη λύση. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Δεν έχει σημασία ποιοι είναι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι ακαδημαϊκοί, οι εργάτες, οι απλοί πολίτες που αντιτίθενται σε αυτές τις πολιτικές, προσπαθεί να πνίξει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, θέλει να την φιμώσει. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου που συλλαμβάνεται επειδή κάνει την δουλειά του, δηλαδή ειδησεογραφία, κάθε πολίτη που εκφράζει τις απόψεις του», σημείωσε.