Τρεισήμισι μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει στη διάθεσή της η Κυβέρνηση για να ετοιμάσει τους κανονισμούς, οι οποίοι θα καθορίζουν τα κριτήρια του Σχεδίου Επενδύσεων, μέσω του οποίου παραχωρούνται οι κυπριακές υπηκοότητες σε επενδυτές, και ακόμη δεν είναι έτοιμοι. Η Κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 για να ετοιμάσει το κείμενο των κανονισμών, έτσι ώστε τα κριτήρια των πολιτογραφήσεων να περνούν από το κόσκινο του Κοινοβουλίου.
 
Η νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων, ήταν προϊόν πρότασης νόμου των Οικολόγων και σ’ αυτήν ενσωματώθηκε τροπολογία του ΔΗΚΟ με την οποία δινόταν στην Κυβέρνηση χρονικό περιθώριο εντός έτους για να ετοιμάσει τους κανονισμούς. Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως το υπουργείο επεξεργάζεται τους κανονισμούς και σύντομα θα σταλούν για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε πως χωρίς τους κανονισμούς, από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 δεν θα μπορούν να γίνονται πολιτογραφήσεις. Από πλευράς του νομικού τμήματος της Βουλής αναφέρθηκε πως μέχρι η εκτελεστική εξουσία να καταθέσει τους κανονισμούς θα εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, πως η ερμηνεία του νόμου θα ξεκαθαρίσει την 1η Φεβρουαρίου. Χθες, ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών τέθηκε εκ νέου η πρόταση των Οικολόγων, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστέλλει στη Βουλή το μητρώο των παρόχων υπηρεσιών πολιτογραφήσεων. Παράλληλα, προβλέπει τη δημοσιοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, των ονομάτων των αλλοδαπών μεταξύ των οποίων και επενδυτών που λαμβάνουν κυπριακή υπηκοότητα. Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, δήλωσε πως η τήρηση αντίγραφου του μητρώου από διαφορετικούς υπευθύνους επεξεργασίας ελλοχεύει αυξημένους κινδύνους ασφάλειας, καθώς, όπως είπε, σε περίπτωση αθέμιτης διαρροής θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πηγή.
 
Είπε, επίσης, πως η δημοσίευση των στοιχείων κάποιων αλλοδαπών πιθανόν να βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. «Θεωρώ πως η αποκάλυψη των στοιχείων αυτών θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση, όπως επιβάλλει η Αρχή ελαχιστοποίησης των δεδομένων», πρόσθεσε. Τόνισε, επίσης, πως η δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων επίσης προσκρούει στην Αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων. Καταλήγοντας, είπε πως από τον Δεκέμβριο του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί του δικαιωμάτος πρόσβασης σε πληροφορίες στον δημόσιο τομέα, μέσω του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα μπορεί, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να ζητά και να λαμβάνει πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών.