To Top
23:42 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Αντίστροφη μέτρηση στην ΑΟΖ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντίστροφη μέτρηση στην ΑΟΖ
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2017, 11:41 πμ

Κατεβαίνει ομαλά το τρυπάνι και εντός της ημέρας αναμένεται να «πατήσει» στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.  

Το τρυπάνι στο γεωτρύπανο West Capella είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να περιστρέφεται από αργά το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα, οπότε ξεκινά και πρακτικά η γεώτρηση. 

Προηγουμένως, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές του έρευνες και να απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του. Και αυτό γιατί οι κραδασμοί του τρυπανιού δεν επιτρέπουν σεισμογραφικές έρευνες.

Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, τα τρία πλοία υποστήριξης παρέμειναν κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ σήμερα προβλέπεται να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι Λεμεσού, για μεταφορά υλικών για τη γεώτρηση. 

Χθες, πραγματοποιήθηκαν και τρεις πτήσεις των ελικοπτέρων –πρωί, μεσημέρι και απόγευμα– μεταφέροντας προσωπικό προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.  

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στα υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε μία από τις προηγούμενες γεωτρήσεις παρακολουθήσαμε επεισόδιο με εισπνοή υδρόθειου κατά τη γεώτρηση από εργαζόμενους και προσωρινή διακοπή εργασιών.

Επίσης ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ομάδα συμβούλων της γεώτρησης της Total στον Ονησίφορο περιλαμβάνεται και νεαρή Κύπρια μηχανικός, με σπουδές στον τομέα και ειδική εκπαίδευση από την Total.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Στο μεταξύ, οι κυβερνητικοί ηγέτες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει σε κυριολεκτικά τρελή πορεία το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» δείχνοντας παντελή απουσία σοβαρότητας και σύγχυση, αποδεικνύοντας επίσης το γεγονός ότι το σεισμογραφικό χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πολιτικό εργαλείο.  Συγκεκριμένα, το σεισμογραφικό σήκωσε άγκυρα πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής με πορεία προς τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ωστόσο, το πρωί, μετά και που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι το σεισμογραφικό θα διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες στον κόλπο της Μόρφου, το «Μπαρμπαρός» άλλαξε ρότα κατευθυνόμενο προς τις βόρειες ακτές της Κύπρου. 
 
Ως προορισμό του στα συστήματα ναυσιπλοΐας έδωσε τη Μόρφου. Αυτό διήρκεσε μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε άλλαξε και πάλι πορεία, κατευθυνόμενο προς το Αιγαίο, με ένδειξη προορισμού τα Μουδανά στη θάλασσα του Μαρμαρά. Η συμπεριφορά αυτή κάνει φυσικά μη προβλέψιμη την τελική πορεία του πλοίου.
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.