Απέφυγε την κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την κρίσιμη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες της Τουρκίας για μη λύση του Κυπριακού, ο γγ του ΑΚΕΛ. Η προχθεσινή ομιλία του Άντρου Κυπριανού στο φεστιβάλ Λευκάρων, σηματοδοτεί κατά πολλούς τη νέα διαλεκτική του κόμματος στο Κυπριακό, ενόψει φυσικά και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου. Ουσιαστικά, αυτό το οποίο καταγράφεται είναι η στροφή του ΑΚΕΛ στις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διατύπωνε τη γραμμή του στο Κυπριακό, αποφεύγοντας δηλώσεις και αναφορές, οι οποίες όπως αξιολογήθηκαν, δεν έβρισκαν την ανάλογη ανταπόκριση από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος.
 
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτό είναι και η επιθυμία του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα για τις προεδρικές εκλογές, Σταύρου Μαλά. Από το περιβάλλον του υποψηφίου, διατυπώνεται όλο και πιο έντονα η θέση ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αναφορές που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να στέλλουν το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζονται πρωτίστως οι ευθύνες της Τουρκίας για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα.
 
Η αλλαγή γραμμής από την Εζεκία Παπαϊωάννου είχε αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες. Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις από το κόμμα, είχαν τόνο έντονης κριτικής προς την Κυβέρνηση, ωστόσο ήταν σαφώς διαφοροποιημένες από το προηγούμενο διάστημα. Γεγονός το οποίο δεν περνά απαρατήρητο.
 
Στην προχθεσινή του ομιλία, ο Άντρος Κυπριανού πρόταξε διαχρονικές θέσεις αρχών του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι η λύση δεν μπορεί να προβλέπει παραμονή στρατευμάτων και διατήρηση εγγυήσεων από τρίτες χώρες. Τόνισε την πίστη στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καυτηριάζοντας τις αναφορές περί νέας στρατηγικής των κομμάτων του ενδιάμεσου και του υποψήφιου Νικόλα Παπαδόπουλου, υποδεικνύοντας τους κινδύνους της διχοτόμησης της Κύπρου.
 
«Είναι λογικό και αναμενόμενο η Τουρκία να επιδιώκει να παραιτηθούμε από τους στόχους μας. Εμείς όμως δεν πρέπει να της κάνουμε το χατίρι. Πρέπει να επιμένουμε μέχρι τέλους στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. «Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», πρόσθεσε.
 
Επικαλούμενος δηλώσεις Άτσενσον το 1964 περί διχοτόμησης ως της καλύτερης λύσης για την Κύπρο, υπέδειξε ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος της Τουρκίας. «Ως ΑΚΕΛ δεν θα πάψουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για λύση, επανένωση και ειρήνη», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού. «Δεν πρόκειται να πάψουμε να χτίζουμε λίγο-λίγο την προοπτική και την ελπίδα του λαού μας για το κοινό του μέλλον. Οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι ήταν και θα παραμείνουν οι φυσιολογικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας», σημείωσε.
 
Δεν παρέλειψε, μέσα από την ομιλία του να στείλει έμμεσα και το προεκλογικό μήνυμα ενόψει προεδρικών και των διεργασιών του κόμματος που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για στήριξη Σταύρου Μαλά. «Να δουλέψουμε για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια άλλη Κύπρο. Αυτό μόνο άνθρωποι έντιμοι, καθαροί, ειλικρινείς και ικανοί μπορούν να το κάνουν.  Η προοπτική και η ελπίδα δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό∙ δεν μπορούν να βυθιστούν στο τέλμα της απαξίωσης, του εγωκεντρισμού και της βαρβαρότητας που μας περιβάλλουν», κατέληξε ο γγ του ΑΚΕΛ.