Μια σπουδαία ευκαρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και το δράμα του παλαιστινιακού λαού προσφέρει η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο 27 Απριλίου. Με δική της πρωτοβουλία, θα προβληθεί η ταινία «FARHA» στις 8 το βράδυ στον κινηματογράφο «Πάνθεον» στη Λευκωσία. Η προβολή είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη ταινία της Νταρίν Σαλάμ, που περιγράφει την αληθινή ιστορία της νεαρής «Farha», η οποία γίνεται μάρτυρας των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν Ισραηλινοί στρατιώτες στο χωριό της κατά τη διάρκεια της καταστροφής του 1948, της «Nakba». Η «Farha», που το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «χαρά», βλέπει τα όνειρά της να γκρεμίζονται ως αποτέλεσμα του ξεριζωμού 700.000 Παλαιστινίων.

Η ταινία, που προβάλλεται και στο Netfilx, προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ισραήλ, όμως συνεχίστηκε να προβάλλεται με επιτυχία, ενώ συμμετείχε σε σειρά διεθνών φεστιβάλ. Μάλιστα, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το 2023. Μην αμελήσετε, λοιπόν. Στα μάτια της «Farha» μπορεί να δει κανείς ολόκληρη την ιστορία του παλαιστινιακού λαού. Που συνεχίζει να αντιστέκεται.

ΑΛ.ΜΙΧ.