Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες το βιογραφικό του νέου υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και το γεγονός ότι συμμετείχε στην εκπομπή «Απαντήστε Παιδιά», όταν ήταν σε ηλικία 12 ετών.
 
Ποια είναι όμως η αξέχαστη εκπομπή με παρουσιαστή τον αείμνηστο Φρίξο Πετρίδη, που μετά από πολλά χρόνια επανήλθε και πάλι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων;
 
Το «Απαντήστε Παιδιά» καθιερώθηκε στην τηλεόραση του ΡΙΚ από το σχολικό έτος 1962-1963, παρουσιαζόταν κάθε Σάββατο βράδυ στις 7μ.μ. και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για μία σχεδόν δεκαετία, μέχρι το φθινόπωρο του 1970 όπου και αντικαταστάθηκε με την εκπομπή «Παιδική γωνιά».
 
Παρουσιαστής της εκπομπής ο Φρίξος Πετρίδης του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με το πετυχημένο παιχνίδι γνώσεων. Μαζί του στην παρουσίαση η Αλίκη Φεραίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φρίξος Πετρίδης, ήταν γυμνασιάρχης, παρουσιαστής, ενώ διετέλεσε και υπουργός Παιδείας.
 
Στόχος της εκπομπής η ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μέσα από ερωτήσεις που συνιστούσαν μία ευρύτατη προσπάθεια πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας των μικρών μαθητών.
 
Ποιοι ήταν οι κανόνες και η διαδικασία του παιχνιδιού
 
Στην εκπομπή λάμβαναν, τα πρώτα χρόνια, μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης και προαστίων Λευκωσίας και αργότερα από το 1967 συμμετείχαν και παιδιά από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.
 
Τα παιδιά χωρίζονταν σε δύο ομάδες, την ομάδα «Ευαγόρας» και την ομάδα «Ονήσιλος». Η κάθε ομάδα επέλεγε τους δικούς της αντιπροσώπους κάθε φορά για να συμμετέχει στο τηλεπαιχνίδι. Το παιχνίδι αποτελείτο από τρεις γύρους.
 
Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν τέσσερα παιδιά από κάθε σχολείο και έτσι, αν για παράδειγμα συμμετείχαν 24 σχολεία και από τις δύο ομάδες, τότε συμμετείχαν 96 παιδιά στον πρώτο γύρο.
 
Στο δεύτερο γύρο επιλέγονταν 24 παιδιά, εκείνα που έδιναν τις πιο καλές και ικανοποιητικές απαντήσεις.
 
Στον τρίτο γύρο συμμετείχαν 8 παιδιά, 4 από κάθε ομάδα, τα καλύτερα του δεύτερου γύρου.
 
Νικήτρια ήταν η ομάδα που θα συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη βαθμολογία και των τριών γύρων και όχι η τετράδα που θα κέρδιζε στον τελευταίο γύρο.
 
Οι ερωτήσεις ανέρχονταν συνολικά στις 18 και δίνονταν ανά δύο σε κάθε ομάδα, πλην των δύο τελευταίων που δίνονταν ανά μία.
 
Η έκρηξη Πετρίδη και η… Ακρόπολη
 
Μάλιστα, σε ένα περιστατικό, που λίγοι θα θυμούνται, ο Φρίξος Πετρίδης εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, σύμφωνα και με τον Αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρο Παπαπολυβίου.
 
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εκπομπής, το τότε υπουργός Παιδείας, Φρίξος Πατρίδης, «προσέβαλε συλλήβδην» τους δασκάλους, επειδή τα παιδιά που διαγωνίζονταν δεν ήξεραν τους αρχαίους ναούς που βρίσκονται στην Ακρόπολη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Απόσπασμα από συνέντευξη του Φρίξου Πετρίδη στην εκπομπή «Χωρίς Πλαίσια» με παρουσιαστή τον Τάκη Χατζηγεωργίου.

Πηγή: philenews, με πληροφορίες από digital-herodotus.eu