Η πρόθεση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του κόμματος αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία, οριστικοποιείται με τον προγραμματισμό για καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο του νέου έτους. Αλλαγές οι οποίες στην ουσία όμως δεν θα αγγίζουν την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του κόμματος και δεν θα αφορούν την κομματική δομή. Θα έχουν όμως να κάνουν και με τον ρόλο των Νέων Δυνάμεων αλλά και την αξιοποίηση και συνεργασία με άλλους φορείς της κοινωνίας με κοινές θέσεις και ανησυχίες με το ΑΚΕΛ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο Στέφανος Στεφάνου, στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, όπως και στο προηγούμενο, υπήρξε σοβαρός προβληματισμός σχετικά για τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στην κοινωνία. Ειδικά, εξήγησε ο γγ του ΑΚΕΛ για τον τρόπο που η κοινωνία σκέφτεται, αντιδρά και οργανώνεται. «Η απολιτικοποίηση, η αποχή από τις εκλογές, η αμφισβήτηση των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος, είναι φαινόμενα αυτής της κατάστασης. Αυτά τα φαινόμενα, και διάφορα άλλα, έχουν αντανάκλαση και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία και το επίπεδο παρέμβασης και δράσης των κομμάτων. Αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν ιδιαίτερα την Αριστερά, η οποία στηρίζεται σε αυτό που ονομάζουμε οργανωμένη και συλλογική δράση», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε πως από το προ-προηγούμενο συνέδριο άρχισε ο προβληματισμός για το πώς «αντιδρούμε και ποιες αλλαγές επιφέρουμε για να μπορούμε σ’ αυτές τις συνθήκες να λειτουργούμε αποτελεσματικά και την ίδια ώρα να κρατήσουμε ισχυρές τις σχέσεις μας με την κοινωνία. Δεν θα ξηλώσουμε το κόμμα, αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε δομές, διαδικασίες και τρόπους δουλειάς. Να δούμε τι εξακολουθεί να προσφέρει, τι ξεπεράστηκε, ποια καινούρια στοιχεία πρέπει να προσθέσουμε». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στεφάνου: Ο Μαυρογιάννης θα είναι στον β’ γύρο

Συνεχίζοντας ο Στέφανος Στεφάνου, εξήγησε πως θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες. «Ο πρώτος άξονας αφορά το Κόμμα. Πώς οργανωτικά αναδιοργανώνεται και εξελίσσεται στη βάση της ιδεολογίας, της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας που έχει διαμορφώσει στα σχεδόν εκατό χρόνια της ζωής του», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο δεύτερος άξονας αφορά στις σχέσεις του Κόμματος με την κοινωνία. Τις σχέσεις του με κοινωνικούς φορείς, κινήματα και προσωπικότητες που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες μαζί μας. Τους ίδιους ή συγκλίνοντες στόχους. Έχουν πολιτική ατζέντα παρόμοια με την Αριστερά και αυτό αντικειμενικά τους καθιστά φυσικούς συμμάχους της Αριστεράς. Είναι κλειδί η συνεργασία, η συνοδοιπορία μαζί τους, η ανάπτυξη αμφίδρομης και διαδραστικής σχέσης. Είναι βασικό ζήτημα πώς φτιάχνουμε μια προοδευτική συμμαχία μαζί τους προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου», επεσήμανε. 

Σ’ αυτό τον άξονα, όπως είπε «θα συζητήσουμε και για τον θεσμό των Νέων Δυνάμεων. Ένας ιστορικός θεσμός που πρόσφερε πολλά στο Κόμμα και στο Κίνημα, αλλά είναι πλέον φανερό ότι χρειάζεται αλλαγές. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι σημερινή. Την κάναμε προ μερικών χρόνων. Τώρα πρέπει να δούμε πώς αναδομούμε τον θεσμό».

Ο γγ του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως ολα αυτά, θα συζητηθούν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και «τις όποιες αλλαγές θα τις αποφασίσουμε σε καταστατικό συνέδριο που τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2023».