Την παρέμβαση της υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας αλλά και η ανέλιξη των 18 εργαζoμένων της ΔΕΦΑ ΛΤΔ (σήμερα είναι ιδιωτικού δικαίου κρατική επιχείρηση) όταν μεταφερθούν στη ΔΕΦΑ δημοσίου δικαίου (νέος ημικρατικός οργανισμός). Χθες, στο μικροσκόπιο της επιτροπής τέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο η ΔΕΦΑ ΛΤΔ θα μετατραπεί σε ημικρατικό οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι το 2026 η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φ/α

Αγκάθι στην προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια αποτελεί το θέμα των προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές κάλεσαν την κ. Πηλίδου να καταθέσει εντός των επόμενων εβδομάδων τα σχέδια υπηρεσίας του προσωπικού που θα εργάζεται στον νέο ημικρατικό οργανισμό. Κατά τη συζήτηση, διαφάνηκε πως πιθανόν οι όροι των σχεδίων υπηρεσίας θα συνάδουν με τα προσόντα του υφιστάμενου προσωπικού στη ΔΕΦΑ ΛΤΔ. Με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των προαγωγών του υφιστάμενου προσωπικού θα διασκεδαστούν οι ανησυχίες των κομμάτων, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να προωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ΣΕΚ, με υπόμνημά της στα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, ζητά όπως το υφιστάμενο προσωπικό εξομοιωθεί με δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό. Όπως επισημαίνει στο υπόμνημα ο οργανωτικός γραμματέας της ΣΕΚ Παντελής Κούμας, το προσωπικό της ΔΕΦΑ θα μπορεί να κατοχυρωθεί μέσω της απόκτησης του καθεστώτος εργοδότησης δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, κατά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα με τους εμπλεκόμενους φορείς υπήρξαν συγκλίσεις σε σειρά θεμάτων που πρότεινε η ΣΕΚ, ωστόσο, σημειώνει πως ανοικτό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της δυνατότητας διεκδίκησης θέσεων ανέλιξης και προαγωγών, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων που κατέχει σήμερα το υφιστάμενο προσωπικό. Η ΣΕΚ εισηγείται να περιληφθεί νέο άρθρο στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΦΑ ΛΤΔ οι οποίοι θα μεταφερθούν και θα συνεχίσουν να εργοδοτούνται στη ΔΕΦΑ δημοσίου δικαίου να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και διεκδίκησης θέσεων προαγωγής και θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη και αναγνωρίζοντας την υπηρεσία τους στην ΔΕΦΑ ΛΤΔ, με τους ίδιους όρους τουλάχιστον και ή χωρίς να μειονεκτούν ή να τίθενται σε δυσμενέστερη θέση σε κάθε περίπτωση από το υπόλοιπο προσωπικό της ΔΕΦΑ δημοσίου δικαίου».

Τέλος, προτείνουν τη μεταφορά των θέσεων που κατέχουν σήμερα οι υπάλληλοι της ΔΕΦΑ ΛΤΔ στον ημικρατικό οργανισμό.