Τροπολογία για κατάργηση της πολύκροτης πρόνοιας, βάσει της οποίας μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του ελέγχοντος λειτουργού του ΤΕΠΑΚ από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης. Επιπλέον, μπλοκάρεται με δύο ξεχωριστές τροπολογίες (από ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ) η διενέργεια αγοράς υπηρεσιών, αλλά και οι δαπάνες για ενοίκια, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί γραπτώς η συγκατάθεση της Επιτροπής Παιδείας.

Πρόκειται για αλλαγές στο προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος εσπευσμένα κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό την απειλή να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, οι οποίοι έλαβαν παρατύπως τους μισθούς τους τον προηγούμενο μήνα από το ταμείο συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή και εξετάστηκε μόνο δύο φορές.  

Συγκεκριμένα, η τροπολογία του ΔΗΚΟ προβλέπει να παραμείνει ο έλεγχος προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ στο Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών. «Με την προτεινόμενη τροπολογία καθορίζεται ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ ως λειτουργός υπεύθυνος για την είσπραξη εσόδων και για την άσκηση ελέγχου στα κονδύλια δαπανών».

Όσον αφορά στην αγορά υπηρεσιών, πέρα από του δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ, τροπολογία κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Αντρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστόφιας. Και στις δύο τροπολογίες απαγορεύουν οποιαδήποτε δαπάνη δύναται να διενεργηθεί για την αγορά υπηρεσιών, με εξαίρεση υφιστάμενες συμβάσεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Επιτροπή Παιδείας και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Η Επιτροπή Παιδείας εξέτασε το νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 24 Απριλίου 2024. Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €100,9 εκατ. και ισόποσα έσοδα.