Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, με τους καταστηματάρχες να είναι σε απόγνωση, αφού έχει μειωθεί δραματικά η κίνηση. Η δημιουργία του μεγάλου mall, τα μέτρα για την πανδημία, καθώς και το δριμύ ψύχος τον Ιανουάριο, είναι οι κύριοι λόγοι της ραγδαίας μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά το 50%, παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος, ήταν μήνας εκπτώσεων.

Τραγική είναι η κατάσταση στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως, όπου πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ οι ιδιοκτήτες μεγάλων καταστημάτων ρούχων, που αποτελούσαν πόλο έλξης για το εμπορικό κέντρο, τα μετέφεραν στο Metropolis mall. Τουλάχιστον 14 καταστήματα έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα στη Ζήνωνος, ενώ άρχισαν να βάζουν λουκέτο και κάποια στην οδό Ερμού.

«Περνούν μέρες που δεν μπαίνει πλάσμα μέσα στο μαγαζί. Η δουλειά μας έπεσε κατακόρυφα, χάθηκε ο κόσμος από το εμπορικό κέντρο. Ξέραμε ότι θα μας επηρεάσει το mall, αλλά είναι άλλο να το ζεις και άλλο να το έχεις το μυαλό σου. Είναι σαν να μην υπάρχουμε», ανέφερε στον «Φ» η Έρση Ιωακείμ, ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου στην Οδό Ζήνωνος. Ο Ιανουάριος, όπως λέει, ήταν ένας νεκρός μήνας για τους καταστηματάρχες. «Είμαστε τόσες οικογένειες που κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια, για να μην κλείσουμε τα καταστήματά μας. Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει ο κόσμος, αλλά προς το παρόν είναι το πρώτο σοκ, που ήταν γερό. Εμείς βάζουμε συνέχεια προσφορές για να τραβήξουμε κόσμο».

Καθοριστικό ρόλο στην μείωση της προσέλευσης στο εμπορικό κέντρο της πόλης, διαδραμάτισαν τόσο τα μέτρα για την πανδημία, όσο και οι καιρικές συνθήκες, όπως λένε οι καταστηματάρχες. 

«Όλα μαζί έφεραν αυτή την κατάσταση. Για το άνοιγμα του mall οι καταστηματάρχες είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες», υπέδειξε ο Μελίνος Αμπίζας, ιδιοκτήτης καταστήματος δώρων στην οδό Ζήνωνος, εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής. «Πιστεύουμε πως εάν έρθει τουρισμός θα σταθεί ξανά στα πόδια του, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες. Θέλουμε να έρθει στο κέντρο κάποιος μεγάλος επενδυτής, ώστε να προσελκύσει κόσμο».

Τα μέλη του Συνδέσμου του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου, έχουν συνεχείς επαφές με τον δήμαρχο Λάρνακας, προκειμένου να βρεθεί λύση. Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή, θα βοηθήσουν. «Εμείς ως επιτροπή προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, που να είναι βοηθητικές για τους καταστηματάρχες και τον κόσμο. Παλεύκουμε για τις οικογένειές μας». 

Οι καταστηματάρχες ζητούν άμεσες ενέργειες στην περιοχή, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η αύξηση των χώρων στάθμευσης και η μείωση των ενοικίων. 

«Τα ενοίκια παραμένουν ψηλά, αφού μέσα στην πανδημία ελάχιστοι ενοικιαστές βοήθησαν τους καταστηματάρχες. Η Covid-19 ετσάκκισε μας όλους, όχι μόνο τους καταστηματάρχες. Ο Γενάρης ήταν τόσο χαμηλός σε πωλήσεις λόγω και των κρουσμάτων, αφού καθηλώθηκε στο σπίτι πολύς κόσμος. Αρκετοί επίσης, που δεν είναι εμβολιασμένοι δεν κυκλοφορούν».

Ψάχνει άμεσες λύσεις ο Δήμος Λάρνακας

Στην περιοχή προγραμματίζονται αρκετά έργα, τα οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν, ωστόσο τα πλείστα από αυτά θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκαν και άμεσες ενέργειες, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, όπως είναι η παροχή δωρεάν χώρου στάθμευσης στο νέο πάρκινγκ του δήμου, καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες σταμάτησαν λόγω της πανδημίας. «Όταν μας το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες θα συνεχίσουμε. Είναι μια σειρά από θέματα, που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Προτείναμε επίσης να παραχωρηθεί ένα application που κάνει ο δήμος στα καταστήματα, για να μπορούν να προσφέρουν εκπτώσεις και άλλα κίνητρα», ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας.

Σημείωσε δε, πως έχουν δοθεί κίνητρα για αναπτύξεις 25 ξενοδοχείων στο εμπορικό κέντρο, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. 

Αυτό που θεωρείται ότι θα ανατρέψει το σκηνικό, είναι τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται, όπως αυτό του λιμανιού και της μαρίνας και η επέκταση του πλακόστρωτου στη Ζήνωνος και την Ερμού.