Την καθιερωμένη συμβολική εκδήλωση, «Άναμμα Λαμπάδας», στη μνήμη των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, και στην παρουσία των Κοινωνικών Εταίρων και  του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, διοργάνωσε σήμερα στο οίκημα της στο Στρόβολο, η ΣΕΚ.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση από τον ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, πάνω από 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν ανά το παγκόσμιο κάθε χρόνο είτε λόγω εργατικών ατυχημάτων, ενώ το κόστος από την απουσία λόγω ασθενειών στην εργασία αποτυπώνεται περίπου στο 3,94% του παγκόσμιο ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, είπε πως ένας περίπου κάθε 15 εργαζόμενους αναφέρει ότι έχει υποστεί ατύχημα στην εργασία που έχει οδηγήσει σε απουσία από την εργασία του πέραν των 3 ημερών.

Η φετινή εκστρατεία της της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, ITUC,  αναδεικνύει την επίδραση της κλιματικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων. H ΣΕΚ ως ενεργό μέλος συμμετέχει στην Παγκόσμια Εκστρατεία για ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων φορέων στη λήψη μέτρων για ελαχιστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων και την εξάλειψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Πριν το τελετουργικό μέρος της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων.

Ο Υπουργός Εργασίας, στον χαιρετισμό του είπε ότι αυτή η διαχρονική δραστηριότητα της ΣΕΚ στη μνήμη των ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα είναι πολύ σημαντική επειδή μας θυμίζει ότι κάθε πρωί που ο καθένας ξεκινά να πάει στη δουλειά δεν είναι αυτονόητο ότι διαθέτει συμβόλαιο με την υγεία ή με την αρτιμέλεια, πόσο δε μάλλον με την ίδια την ζωή.

Σημείωσε ότι όσο η κοινωνία μας εξελίσσεται μπορεί οι αριθμοί των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων να μειώνονται, όμως η αξία της ανθρώπινης ζωής διαρκώς αναβαθμίζεται και αυτό μας επιφορτίζει όλους με επιπρόσθετες ευθύνες για πιο αυστηρούς κανόνες για επικαιροποιημένα κριτήρια σε σχέση με την αξιολόγηση των συνθηκών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. 

«Και θεωρούμε αυτονόητη τη συναντίληψη για την ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί είτε έχουμε την ευθύνη που αναλογεί στην πολιτεία είτε στους εργοδότες είτε στους ίδιους τους εργαζόμενους που επίσης παρά το ότι η δουλειά είναι σημαντική ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι πιο σημαντική είναι η ζωή, είναι οι άνθρωποι που τους περιμένουν, οπότε το κάθε ρίσκο που αναλαμβάνουμε στο χώρο της εργασίας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από όσο οι κανόνες της ασφάλειας και της υγείας επιτρέπουν», πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου.

Επιπρόσθετα, είπε ο Υπουργός, πολύ σημαντική παράμετρος για την εφαρμογή των κατάλληλων κανόνων για την προστασία των εργαζομένων στο χώρο της εργασίας είναι η προφανής τήρηση της νομιμότητας σε σχέση με την αδήλωτη και την παράνομη εργασία, όπου οτιδήποτε συμβαίνει στην παρανομία, σημαίνει ότι ήδη εξ ορισμού αγνοεί και δεν λαμβάνει υπόψιν τους νόμους και τους κανόνες ακόμα και για τα αυτονόητα, πόσο δε μάλλον για εκείνα που είναι πιο σύνθετα και έχουν να κάνουν με τα μέτρα ασφαλείας.

«Οπότε όπως γίνεται κάθε διαχρονικά, ας επαναλάβουμε και φέτος τη δέσμευση μας όλοι κατά την μνημόνευση των ανθρώπων οι οποίοι δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους, στις οικογένειες τους μετά από τη δουλειά τους για να καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο που τίθεται, επίσης, διαχρονικά από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, για μηδενικά εργατικά ατυχήματα. Ας είναι αιώνια η μνήμη όσων απουσιάζουν», συμπλήρωσε.  

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, στον χαιρετισμό του είπε ότι πάνω από 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν ανά το παγκόσμιο κάθε χρόνο είτε λόγω εργατικών ατυχημάτων είτε λόγω επαγγελματικών ασθενειών και αυτό σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτα χάνουμε ένα συνάνθρωπο μας στην εργασία του.

«Αυτό νομίζω ότι από μόνο του αποτυπώνει μια λυπηρή πραγματικότητα. Έχουμε περίπου 317 εκατομμύρια ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες που δημιουργούν πολλές απουσίες από την αγορά εργασίας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί και μια άλλη οικονομική διάσταση στην μεγέθυνση του προβλήματος», ανέφερε.

«Το κόστος από την απουσία λόγω ασθενειών στην εργασία αποτυπώνεται περίπου στο 3,94% του παγκόσμιο ΑΕΠ, και βέβαια αναδεικνύεται το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι αποσπασματικό, καθώς η συχνότητα αποτυπώνει μια άλλη θλιβερή πραγματικότητα. Ένας περίπου κάθε 15 εργαζόμενους αναφέρει ότι έχει υποστεί ατύχημα στην εργασία που έχει οδηγήσει σε απουσία από την εργασία του πέραν των 3 ημερών», σημείωσε.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε ο κ. Μάτσας, τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες, οι οποίες δημιουργούνται.

«Σαφώς και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα η διασφάλιση της ζωής και της αρτιμέλειας των εργαζομένων, επιβάλλεται όμως να αναδείξουμε τις προεκτάσεις και τις διαστάσεις αυτού του προβλήματος», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι κλιματικές αλλαγές αυξάνουν τους κινδύνους στην εργασία λόγω των έντονων ψηλών αλλά και χαμηλών θερμοκρασιών, ακραίων φαινομένων, πλημμυρών, καταιγίδων, χιονοθυελλών, άγριων πυρκαγιών, και αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν και αναδεικνύουν τους κλάδους τους οποίους θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Είναι, συνέχισε ο κ. Μάτσας, πλέον επιβεβαιωμένο πως οι κλιματικές αλλαγές και η περιβαλλοντική διαταραχή δημιουργούν αυξανόμενο ρίσκο για επαγγελματικούς τραυματισμούς , ασθένειες και θανάτους.

«Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της πρόβλεψης και δυστυχώς είναι εμφανής ο κίνδυνος με ξεκάθαρα τα αποτυπώματα της αρνητικής επίδρασης στους εργαζόμενους και είναι εδώ που ο ρόλος ο δικός μας στη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής και πολιτικής γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός», συνέχισε ο κ. Μάτσας.

Ως ΣΕΚ, ανέφερε, «εισηγούμαστε ανάμεσα σε άλλα, σε μια προτροπή και προς τις υπόλοιπες οργανώσεις των Κοινωνικών Εταίρων αλλά και προς την ίδια την πολιτεία, να ενισχύσουμε τις Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε ότι εφαρμόζονται με απόλυτη επάρκεια σε όλους τους χώρους εργασίας, θα πρέπει να καθοριστούν ειδικά μέτρα ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης στους χώρους εργασίας για διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσα από την αναβάθμιση υποδομών, τη στοχευμένη εκπαίδευση των εργαζομένων για την επαρκή αντιμετώπιση νέων κινδύνων, εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων για ενίσχυση της ασφάλειας και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία μπορούν να τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι του διαλόγου.

Καταλήγοντας, ο κ. Μάτσας είπε ότι θα πρέπει να ενσωματώσουν διαδικασίες αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων και της δυνατότητας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στα πρότυπα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία και ότι είναι η ώρα να συζητήσουν την ανάγκη αλλά και να δημιουργήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του καταλόγου στις οποίες εντάσσονται οι επαγγελματικές ασθένειες, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι, οτιδήποτε προκύπτει σήμερα ως απότοκο και των κλιματικών αλλαγών δημιουργεί τη δυνατότητα να ρυθμιστεί στο πλαίσιο και των ασθενειών που συνδέονται με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία .

Μετά το τελετουργικό μέρος ακολούθησε το Άναμμα της Λαμπάδας από όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και τον Υπουργό Εργασίας.