Ανησυχία έχει προκαλέσει στο Βρετανούς πολίτες η κατάσταση της υγείας της Βασίλισσας Ελισάβετ μετά και την χθεσινή απουσία της από τις εκδηλώσεις για τη μνήμη των νεκρών του πολέμου στο Λονδίνο.

Η 95χρονη μονάρχης, η οποία έχει υποχρεωθεί τον τελευταίο καιρό να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της έπειτα από σύσταση των γιατρών, είχε ανακοινώσει πως θα συμμετάσχει χθες στην κυριακάτικη Λειτουργία της Ημέρας Μνήμης στο Κενοτάφιο του Λονδίνου.

Ωστόσο ακυρώθηκε και η χθεσινή εμφάνισή της καθώς σύμφωνα με βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, ταλαιπωρείται από πόνους στη μέση.

Το Παλάτι του Μπάκινγχαμ ανακοίνωσε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν «απογοητευμένη», που χρειάστηκε να αποφασίσει τελευταία στιγμή να μην ηγηθεί της εκδήλωσης. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, η τελετή αυτή θα ήταν η πρώτη συμμετοχή της βασίλισσας σε επίσημη δημόσια εκδήλωση από τότε που οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί ύστερα από τη νοσηλεία της για ένα βράδυ σε νοσοκομείο του Λονδίνου το περασμένο μήνα.

Πηγή από το παλάτι είπε ότι το τράβηγμα που υπέστη η βασίλισσα στην πλάτη της δεν σχετίζεται με τα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί και εξαιτίας των οποίων νοσηλεύθηκε.

Η πηγή δήλωσε ότι πρόκειται για μια απίστευτα ατυχή σύμπτωση. Πρόσθεσε ότι η βασίλισσα ελπίζει να συνεχίσει να εκτελέσει τα καθήκοντά της, όπως έχουν προγραμματιστεί, την επόμενη εβδομάδα.

Είδε την εκδήλωση από την τηλεόραση

Βέβαια, η Βασίλισσα Ελισάβετ παρακολούθησε την εκδήλωση από την τηλεόραση στο σπίτι της στο κάστρο Γουίνδσορ, με τον γιο της, πρίγκιπα Κάρολο, να καταθέτει στεφάνι στη θέση της. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, ο κόμης και η κόμισσα του Έσεξ, αλλά και ο δούκας του Κεντ και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να καθησυχάσει τους Βρετανούς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Ξέρω ότι όλοι θα θέλουν να προσφέρουν τις καλύτερες ευχές τους στη βασίλισσα και ήθελα απλώς να καθησυχάσω τους πάντες, λέγοντας ότι είδα από κοντά την βασίλισσα την περασμένη εβδομάδα και είναι πολύ καλά. Δεν χρειαζόταν να το πω, αλλά ήθελα να το κάνω».

Μόνο 6 φορές έχει χάσει την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης

Η μονάρχης, η οποία ήταν έφηβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις εκδηλώσεις για τις θυσίες που έκαναν οι πεσόντες στρατιωτικοί και οι γυναίκες.

Έχει χάσει μόνο άλλες έξι φορές την εκδήλωση για την μέρα Μνήμης κατά τη διάρκεια της βασιλείας της: σε τέσσερις περιπτώσεις λόγω ταξιδιών της στο εξωτερικό: στη Γκάνα το 1961, στη Βραζιλία το 1968, στην Κένυα το 1983 και στη Νότια Αφρική το 1999. Δεν ήταν επίσης παρούσα το 1959 και το 1963 καθώς ήταν έγκυος στα δύο μικρότερα παιδιά της. 

Όμως τον τελευταίο καιρό, η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει χάσει πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως αυτή το Σάββατο το βράδυ στο Royal Albert Hall. Αναγκάστηκε επίσης να ακυρώσει μία διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία την τελευταία στιγμή πριν από 3 εβδομάδες, μετά από εντολή των γιατρών για ξεκούραση.

Αργότερα όμως, αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο για «εξετάσεις» αν και αξιωματούχος του παλατιού αρνήθηκε να αποκαλύψει τι μπορεί να ήταν αυτές. Έκτοτε, της δόθηκε εντολή να ξεκουραστεί για «τουλάχιστον» 15 ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσει ακόμη και την Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Βαθιά απογοητευμένη» που έχασε την εκδήλωση

Σύμφωνα με την Daily Mail, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μεταφέρθηκε,στο νοσοκομείο και συνεχίζει να ξεκουράζεται στο κάστρο Γουίνσδορ. Είναι κατανοητό πως οι γιατροί της είπαν ότι ο πόνος δεν θα περνούσε με την διαδρομή από το κάστρο στο Λονδίνο αλλά και την μεγάλη διάρκεια της ώρας που θα έπρεπε να στέκεται όρθια.

«Το να πει κανείς πως είναι βαθιά απογοητευμένη που το χάνει, είναι υποτιμητικό» είπε μία πηγή. «Είναι η πιο σημαντική της υποχρέωση κάθε χρόνο» με έναν άλλο να προσθέτει: «Είναι προφανώς απίστευτα ατυχής η συγκυρία και κανείς δεν μετανιώνει για την απουσία της βασίλισσας περισσότερο από την ίδια. Είναι βαθιά απογοητευμένη που χάνει μια εκδήλωση που θεωρεί μια από τις σημαντικότερες της χρονιάς.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Βασίλισσα ήταν στις 19 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποίησε δεξίωση στο κάστρο Γουίνσδορ για κυβερνητικούς εκπροσώπους και επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

in.gr