Οι απόδημοι Μορφίτες και οι κάτοικοι της περιφέρειας  Μόρφου, με ψήφισμα που επέδωσαν στο Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη μαύρη επέτειο της κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων και τις «βρετανικές δολοπλοκίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και καλούν τον Βρετανό Πρωθυπουργό «έστω και τώρα, να ζητήσει από την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να ανατρέψουν όλες τις ενέργειες  και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για την εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Ένωση Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου, το ψήφισμα επέδωσε στην πρωθυπουργική κατοικία ο πρόεδρος της Ένωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου, Γιώργος Μαϊφόσιης, συνοδευόμενος από μέλη του Συμβουλίου. Όπως αναφέρεται, στο  ψήφισμα «εκφράζουν τον θυμό και τη βαθιά αγανάκτηση  τους για την απουσία λύσης του Κυπριακού παρά την έντονη βούληση και προσπάθειες  του Προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς να ξαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού,  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

«Ως Βρετανοί πολίτες, ζητούμε από την κυβέρνησή μας να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας να επιστραφεί η κατεχόμενη πόλη Μόρφου και τα χωριά της υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων, ως μέρος της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, οι πρόσφυγες από τη Μόρφου και τις άλλες κατεχόμενες πόλεις και χωριά θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια και τις περιουσίες τους υπό συνθήκες ελευθερίας, σεβασμού, δικαιοσύνης και ασφάλειας χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Εδώ και καιρό είναι η θέση των διαδοχικών Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό στους νόμιμους κατοίκους της», αναφέρουν.

Ζητούν ακόμα από το Ηνωμένο Βασίλειο να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και να απαιτήσει την ανατροπή των ενεργειών της Τουρκίας στο Βαρώσι και να ζητήσει δημοσίως και ρητά από την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις και προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, εκφράζουν αγανάκτηση και απογοήτευση «από αναφορές στα ΜΜΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να περιορίσει την απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Βαρώσι. Ανησυχούμε γιατί χρειάστηκε η έντονη αντίθεση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τελική δήλωση να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των ενεργειών της Τουρκίας επί του εδάφους».

«Είμαστε επίσης πολύ αναστατωμένοι και προβληματισμένοι από τις αναφορές που πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP που θα άμβλυνε τη συμφωνημένη βάση για τη λύση του Κυπριακού», τονίζουν.

Όπως σημειώνουν, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και η αναγκαστική διαίρεση της Κύπρου και των κατοίκων της είναι μια ανοιχτή πληγή, όχι μόνο για τους Κύπριους στο νησί, αλλά για την τεράστια κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Καλούν τον Βρετανό Πρωθυπουργό να εντείνει τις προσπάθειές του και να ενεργήσει προς το συμφέρον της ελευθερίας και δικαιοσύνης, για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας ελεύθερης, ενωμένης, ανεξάρτητης, διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Κύπρου, ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.