Δεν έχει τέλος το σίριαλ σχετικά με το ποιος να αναλάβει να εκτελεί τη σύμβαση που αφορά τις υπεραστικές διαδρομές με λεωφορεία, αφού σημειώθηκε νέα ανατροπή με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. 

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 23/7/2019 μαζί με τις συμβάσεις των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου. Η σύμβαση για τα υπεραστικά, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και Αμμόχωστο κατακυρώθηκε στις 28/11/2019 στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines – Kapnos Airport Shuttle) και ακολούθησαν προσφυγές που πέτυχαν ακύρωση των προσφορών για την επαρχία Αμμοχώστου και τα υπεραστικά. Για τις αποφάσεις αυτές η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο ταυτόχρονα το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Μεταφορών, διαφωνούντων των εκπροσώπων του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας, κατακύρωσε τις προσφορές στις υφιστάμενες εταιρείες (INTERCITY και Μ.Ε. ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΛΤΔ), οπότε προσέφυγε στο Δικαστήριο η κοινοπραξία MLKP. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Νομική Υπηρεσία αρνήθηκε να εκπροσωπήσει το υπουργείο Μεταφορών στο Διοικητικό Δικαστήριο και έτσι αυτό εκπροσωπήθηκε από ιδιώτη δικηγόρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορτηγά και λεωφορεία βόμβες στους δρόμους

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την προσφορά των υπεραστικών λεωφορείων, στην οποία κρίνεται ότι, όντως τίθεται βάσιμα και δικαιολογημένα ζήτημα πιθανολόγησης πλάνης από την πλευρά της κοινοπραξίας MLKP, σε σχέση με την απόφαση (της πλειοψηφίας) της Επιτροπής Αξιολόγησης (η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Προσφορών), με την οποία αποφάσισε, σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση της επί του θέματος, ότι η κοινοπραξία δεν πληρούσε όρο του διαγωνισμού, ως τον ερμηνεύει, λόγω του ότι το Σχέδιο Μετάβασης και Υλοποίησης που προσκόμισε στο πλαίσιο της προσφοράς της, δεν συντάχθηκε από ανεξάρτητο Ελεγκτικό Οίκο. Ο δικαστής χαρακτηρίζει τις ενέργειες και τοποθετήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης προδήλως αντιφατικές.

Κατά τη δίκη, η κοινοπραξία ήγειρε επίσης θέμα ίσης μεταχείρισής της, αφού η δική της προσφορά απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι το Σχέδιο Μετάβασης και Υλοποίησης που προσκόμισε στο πλαίσιο της προσφοράς της, δεν συντάχθηκε από ανεξάρτητο Ελεγκτικό Οίκο, τη στιγμή που στην προσφορά της εταιρείας Intercity το Σχέδιο αυτό επίσης δεν συντάχθηκε από Ελεγκτικό Οίκο, αλλά από πρόσωπο το οποίο δεν είναι εγκεκριμένος ελεγκτής και το οποίο ενήργησε υπό την ιδιότητα του συμβούλου και το οποίο είναι επίσης εξάδελφος διευθυντή της INTERCITY. 

Μετά την πιο πάνω ανατροπή αναμένεται νέα εξέταση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Προσφορών. Την ίδια ώρα, αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην προσφορά για την επαρχία Αμμοχώστου. Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει και στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου στις οποίες μετά τη μη επιτυχή κατάληξη του πρώτου διαγωνισμού, το υπουργείο φαίνεται να κωλυσιεργεί σοβαρά στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Τούτο ευνοεί τους υφιστάμενους ανάδοχους με τους οποίους το υπουργείο Μεταφορών έχει συμφωνήσει παρατάσεις των υφιστάμενων συμβολαίων τους για ένα χρόνο, κάτι που έκανε επίσης με τις εταιρείες που έχουν τις υφιστάμενες συμβάσεις στην επαρχία Αμμοχώστου και στα υπεραστικά. Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας τις νέες συμβάσεις ανέλαβε από τον Ιούλιο του 2020 η Κοινοπραξία MLKP.