Η τεχνολογία στον χρηματοοικονομικό τομέα, η λεγόμενη fintech, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει αλλάξει πλήρως τους όρους του χρηματιστηριακού και επενδυτικού τοπίου, σύμφωνα με τον Άθω Χανδριώτη, γενικό διευθυντή της The Cyprus Investment and Securities Corporation Ltd, της CISCO. H πρόσφατη περίπτωση με τις μετοχές της GameStop και τους μικρούς λιανικούς επενδυτές να προκαλούν τεράστιες ζημιές σε επενδυτικούς oμίλους δισεκατομμυρίων, αποτελεί την πιο ισχυρή ένδειξη ότι οι όροι του παιχνιδιού φαίνεται να έχουν αλλάξει, εξηγεί στον «Φ» ο κ. Χανδριώτης.

Ποια συμπεράσματα εξάγονται από την πρόσφατη αναστάτωση με τις μετοχές της GameStop;

Το πιο βέβαιο συμπέρασμα είναι πως πλέον οι όροι του παιχνιδιού φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η περίπτωση με τις μετοχές της GameStop έχει αποδείξει στην πράξη πως πλέον οι μη επαγγελματίες επενδυτές, οι μικρο-επενδυτές, έχουν αποκτήσει λόγο και ρόλο στο επενδυτικό σκηνικό. Αυτή η ευχέρεια προκύπτει ξεκάθαρα από τις τεχνολογικές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον κόσμο των επενδύσεων. Από τη μία, μπορούν πλέον να επενδύουν χωρίς άμεσο κόστος (υπάρχει έμμεσο κόστος) μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων και, από την άλλη, έχουν στη διάθεση τους εξειδικευμένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Reddit, για να ανταλλάζουν απόψεις αλλά και να συνεννοούνται. Στην περίπτωση των μετοχών της GameStop, πολλοί λιανικοί επενδυτές φαίνεται να συνεννοήθηκαν μέσω του Reddit για να προκαλέσουν ζημιά σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία, τα οποία επένδυαν στην κατάρρευση της αξίας των μετοχών της εταιρείας. Και υλοποίησαν τους σχεδιασμούς τους, κυρίως μέσω της πλατφόρμας διενέργειας πράξεων Robinhood. Ως αποτέλεσμα, εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής της GameStop κατά 1625% προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε επενδυτικά ταμεία που πόνταραν στην πτώση της τιμής (σορτάρισμα). Ενδεικτικά, το επενδυτικό ταμείο Melvin Capital Management, το οποίο είχε επενδύσει δισεκατομμύρια στην πτώση της αξίας της μετοχής της GameStop, έχασε 53% της αξίας του και οι μέτοχοί του αναγκάστηκαν να βάλουν επιπρόσθετα κεφάλαια περίπου $3 δισ. για να καλύψουν τις ζημιές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδικός χάρτης για την ιδιωτικοποίηση ΧΑΚ

Διαβάζουμε σε διεθνή δημοσιεύματα πως αυτό που έγινε με την GameStop δεν ήταν απλώς μία αποσπασματική πράξη αλλά κάτι που ήρθε για να μείνει. Ποια η άποψή σας;

Συμφωνώ ότι οι μικροεπενδυτές πλέον έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο να παίξουν στα χρηματιστηριακά δρώμενα.  Είναι ενδεικτικό πως τον Γενάρη, το 25% του τζίρου στα αμερικανικά χρηματιστήρια προήλθε από μη επαγγελματίες επενδυτές. Πιστεύω πως αυτή η τάση της πιο ενεργούς συμμετοχής των μικροεπενδυτών στα χρηματιστηριακά δρώμενα θα συνεχιστεί οδηγώντας σε αχαρτογράφητα νερά ιδιαίτερα όσους χρησιμοποιούν το σορτάρισμα για να κερδοσκοπήσουν. 

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για μία καλή εξέλιξη, αφού επιτέλους σπάει η παντοδυναμία των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών, κυρίως στις ΗΠΑ, και οι μικρότερες επενδυτές αποκτούν μερίδιο στα κέρδη.

Θεωρητικά μπορούμε να πούμε πολλά και μακάρι να υπάρξει μία ομαλή εξέλιξη. Μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Ας μην ξεχνάμε πως, στο τέλος της μέρας, το «παιχνίδι» παίζεται με πραγματικά χρήματα. Και ειδικά για τους λιανικούς επενδυτές, οι όποιες απώλειες μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο οικονομικό προφίλ και των ίδιων αλλά ακόμα και της οικογένειάς τους. Ακόμα κι οι λιανικοί επενδυτές, οι οποίοι επένδυσαν στη μετοχή της GameStop, στο τέλος είναι πιθανόν να χάσουν χρήματα, πολύ απλά επειδή η τιμή στην οποία είχε εκτοξευτεί η μετοχή μπορεί να μην αντανακλά τα θεμελιώδη δεδομένα πάνω στα οποία εδράζεται η πραγματική της αξία. Δεν είναι τυχαίο που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ελέγχει τα όσα διαδραματίστηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση ενώ το θέμα συζητήθηκε και στο Καπιτώλιο. Είναι όμως κάτι που θα πάρει χρόνο για να διαφανούν τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας.

Η CISCO αναβαθμίζεται 

Η CISCO πώς παρακολουθεί και πώς τοποθετείται σ’ αυτές τις εξελίξεις; 

Όπως γνωρίζετε, η CISCO αποτελεί τον βραχίονα παροχής επενδυτικών υπηρεσιών της Τράπεζας Κύπρου. Το 2020 υπήρξε μία πολύ σημαντική χρονιά, καθώς ως συγκρότημα λάβαμε την στρατηγική απόφαση να φέρουμε πιο κοντά τις υπηρεσίες Corporate Banking με τις επενδυτικές Υπηρεσίες και ιδιαίτερα τις υπηρεσίες Επενδυτικής Τραπεζικής, μέσω της δημιουργίας μιας καινούργιας διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων & Διεθνών Επιχειρήσεων. Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, έτσι και στην Κύπρο έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορούν οι δυο αυτές τραπεζικές υπηρεσίες να συνδυαστούν προς όφελος των πελατών μας. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εποχή που η παραδοσιακή τραπεζική βρίσκεται υπό πίεση λόγω των αρνητικών επιτοκίων, αλλά και του υπερδανεισμού, ενώ η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη στροφή στην επενδυτική τραπεζική προς αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων χρηματοδότησης των πελατών, αλλά και διαχείρισης των διαθεσίμων τους. Ταυτόχρονα, δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση σε υπηρεσίες διαχείρισης του πλούτου των επιχειρήσεων και των Ταμείων Προνοίας των υπαλλήλων τους.

Πρακτικά αλλάζει κάτι σε σχέση με τη CISCO;

Η «The Cyprus Investment and Securities Corporation Ltd», όπως είναι το πλήρες όνομα της CISCO, αποτελεί σήμερα μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) στην Κύπρο, αφού πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί σχετική αύξηση κεφαλαίου μέσω της απόκτησης των μετοχών που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου σε δυο εισηγμένες εταιρείες που εντάχθηκαν στο Συγκρότημα μετά την απορρόφηση μέρους του εργασιών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας το 2013. Ειδικότερα, στην κυριότητα της CISCO έχουν περάσει το 67,46% της LCP Holdings and Investments Public Ltd (LI) και το 2,95% της CLR Investment Fund Public Ltd (CLL) με ταυτόχρονη έκδοση κεφαλαίου προς την Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της  BOC Asset Management Ltd, θυγατρικής εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου που ασχολείται με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους €280 εκατ. 

Μετά από αυτές τα εξελίξεις ποιους στόχους έχετε θέσει; 

Η CISCO είναι μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Με τις αλλαγές που έχουμε προαναφέρει πλέον είμαστε σε ισχυρή θέση να προσφέρουμε εμπλουτισμένα και σύγχρονα επενδυτικά και χρηματοδοτικά προϊόντα στους πελάτες μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε περαιτέρω τα έσοδα του Συγκροτήματος. Παράλληλα, διασφαλίζουμε τη θέση μας ως ο πλέον σοβαρός παίκτης στην κυπριακή αγορά για χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Είμαστε πρώτοι σε μερίδια αγοράς στο ΧΑΚ και πρώτοι από τις κυπριακές ΕΠΕΥ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της BOC Asset Management Ltd στόχος μας είναι να καταστούμε ο απόλυτος συνεργάτης για Ταμεία Προνοίας, Ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για ταμεία τύπου AIFs (Alternative Investment Funds). 

Το μέλλον του ΧΑΚκαι η ιδιωτικοποίηση

Αναφερθήκατε στο ΧΑΚ, κ. Χανδριώτη. Πώς βλέπετε την πορεία του;

Κατά την άποψή μου θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία αποκρατικοποίησής του. Όχι γιατί θα αποτελέσει πανάκεια, αλλά τουλάχιστον έτσι θα δημιουργηθούν προοπτικές σταδιακής ανάπτυξης και του ίδιου του Χρηματιστηρίου, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς στην Κύπρο, η οποία υποφέρει από στασιμότητα και έλλειψη ρευστότητας. Γενικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρώ πως θα πρέπει να αφεθεί ο επενδυτικός τομέας να λειτουργήσει χωρίς αχρείαστα εμπόδια. Βλέπουμε πόσο γρήγορα ανέκαμψαν οι τράπεζες και η αγορά στις ΗΠΑ μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας και βλέπουμε πόσο δυσκολεύονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ευρώπη οι οποίες ακόμα παλεύουν να επιστρέψουν σε επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας.  Το ΧΑΚ θα πρέπει να επιδιώξει να συνεργαστεί με ένα στρατηγικό συνεργάτη, που θα έχει το εκτόπισμα να το βοηθήσει να αναπτυχθεί και να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα σε περιφερειακή βάση.