Δεν δίστασαν να διαφωνήσουν μεταξύ τους και να τραβήξει ο καθένας τις δικές του «κόκκινες» γραμμές σε σχέση με την αποκλιμάκωση των μέτρων οι υπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση την οποία συντόνιζε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν κινήθηκε σε συγκεκριμένους άξονες, σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες στο πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων, αλλά μάλλον μετατράπηκε σε ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων από την κάθε πλευρά.  

Περισσότερο επιφυλακτικός, σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την αποκλιμάκωση ήταν ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος, επικαλούμενος την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, έριξε στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο για παράταση της ισχύος αυστηρών μέτρων μέχρι και τον Απρίλιο. 

Η θέση του όμως αυτή, μάλλον δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των υπολοίπων παρευρισκομένων, με τον υπουργό Οικονομικών να εκφράζει τη διαφωνία του, ενώ τις «γραμμές» της, σε διάφορα ζητήματα, ξεκαθάρισε και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Από πλευράς τους οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν κλήθηκαν αυτή τη φορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσουν αναλυτικά τις εισηγήσεις τους σε σχέση με τα μέτρα τα οποία, κατά την κρίση τους πρέπει να αρθούν από την 1η Μαρτίου, τόνιζαν την ανάγκη για ψυχολογική ανάταση των πολιτών, μέσω της παραχώρησης χαλαρώσεων και της ταυτόχρονης σωστής ενημέρωσης τους για την τήρηση των μέτρων προστασίας, θέση την οποία φαίνεται να υιοθετεί μάλλον το Προεδρικό αφού σε παρόμοιο επίπεδο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε, διά του Προέδρου αυτή τη φορά και ο προβληματισμός της Κυβέρνησης γενικά και του υπουργείου Υγείας ειδικότερα, σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Λεμεσός, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ζητά από τους επιστήμονες να του απαντήσουν ξεκάθαρα εάν χρειάζεται ή όχι να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση της συγκεκριμένης επαρχίας. Οι απαντήσεις ωστόσο που έλαβε, μάλλον δεν ήταν τέτοιες που να «απομονώνουν» τη Λεμεσό, ενώ στο συγκεκριμένο ζήτημα τα όρια της έθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη όταν τέθηκε θέμα για περισσότερη αστυνόμευση. Η δήλωση εξάλλου του κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την επαρχία Λεμεσού».

Πάντως και σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους τόσο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής όσο και της Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών, το μήνυμα που έδωσαν ήταν σαφές. Προσεκτική αποκλιμάκωση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο παρά τη βελτίωση, πρώτιστο μέλημα η ψυχολογία των πολιτών ώστε να συνέλθουν από τα μέτρα που άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή από τον περασμένο Νοέμβριο και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και σήμερα. 

Μάλιστα, τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να συνεργαστούν, εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία της αποκλιμάκωσης με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Σε ό,τι αφορά την ουσία της αποκλιμάκωσης των μέτρων, η Κυβέρνηση όπως διαπιστώνεται έχει ήδη έτοιμο το πλάνο της, αν και αρκετά ζητήματα θα διευθετηθούν κατά την πρωινή διυπουργική συνάντηση στο Προεδρικό, η οποία θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Απόφαση της Κυβέρνησης ωστόσο, είναι να μην προχωρήσει σε μεγάλα «ανοίγματα» κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάρτη, αλλά να μεταθέσει την παραχώρηση περισσότερων χαλαρώσεων για το διάστημα μετά τις 15 του μήνα. 

Σε ό,τι αφορά τη ΣΕΕ, οι εισηγήσεις της, οι οποίες προέκυψαν από τη σύσκεψη των επιστημόνων το βράδυ της Τρίτης, προνοούσαν μεταξύ άλλων, επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία τους την ίδια ημέρα, χαλαρώσεις σε γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλων αθλημάτων, αύξηση στον αριθμό των θεατών σε θέατρα και κινηματογράφους και επαναλειτουργία των γκαλερί. Σε ό,τι αφορά τους χώρους εστίασης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες επέλεξαν, μάλλον, να αφήσουν ανεπηρέαστη την Κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της. 

Προτεινόμενη αποκλιμάκωση μέτρων 

Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης μάλλον μετατίθεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν δεν αποκλείεται να δούμε ξανά φιλάθλους στα γήπεδα (το θέμα τέθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους. Παραμένει να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα επιστρέψουν τη Δευτέρα τόσο οι μαθητές του Λυκείου όσο και οι μαθητές των Γυμνασίων, αν και η Κυβέρνηση μάλλον προκρίνει διαφορετικό σενάριο το οποίο προνοεί επιστροφή των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου την 1η Μαρτίου και των μαθητών του Γυμνασίου την 8η Μαρτίου. 

Θα επαναλειτουργήσουν κατά πάσα πιθανότητα γυμναστήρια, σχολές χορού ή σχολές άλλων ομαδικών και ατομικών αθλημάτων για παιδιά και ενήλικες, με αυστηρούς όρους και περιορισμούς.

Θα αυξηθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών σε θέατρα και κινηματογράφους ενώ μάλλον σειρά παίρνουν και οι γκαλερί. 

Σε ισχύ παραμένουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών με το 8998 και τα δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα να εφαρμόζονται και το επόμενο δεκαπενθήμερο. Παραμένει επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ, με τους επιστήμονες να προτείνουν όπως σε περίπτωση επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, η ώρα μεταφερθεί στις 11:30. 

Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί Αρχηγοί

Της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επιστήμονες, ακολούθησε σύσκεψη με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι εξερχόμενοι του Προεδρικού δήλωσαν ότι αναμένουν από την Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τόσο την ψυχολογία των πολιτών όσο και την οικονομία του τόπου. 

Από πλευράς του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, τόνισε ότι «ο Μάρτιος είναι κρίσιμος μήνας, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε πλήρως τα μέτρα χωρίς κανένα κίνδυνο» για την υγεία μας. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ταυτόχρονα ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πλήρως και ενδελεχώς τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα που αφορούν την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι «ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αλλά και ο επικεφαλής της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ενημέρωσαν με τη σειρά τους τούς πολιτικούς αρχηγούς για θέματα που αφορούν στην επιδημιολογική εικόνα, τη διαχείριση του προγράμματος διενέργειας των εξετάσεων (τεστ), το πρόγραμμα εμβολιασμών, τους ρυθμούς των εμβολιασμών, για τον χρόνο που αναμένεται να συμπληρωθούν οι εμβολιασμοί για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, όπως επίσης και για τα μέτρα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση και για τις χαλαρώσεις που αναμένεται αύριο να αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε πως οι ίδιοι υπέβαλαν «πάρα πολλές ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν ενδελεχώς».