Μάιος του 2024. Επίσημη ανακοίνωση. Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο της για την Covid-19! Επικαλείται ότι υπάρχει τώρα μια ποικιλία από νεότερα εμβόλια διαθέσιμα που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν παραλλαγές Covid-19. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε χορηγείται.

Άνοιξη του 2021. Κάποιοι, που τους αποκάλεσαν «αρνητές», ακόμη και δια στόματος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, του τεράστιου Αναστασιάδη, προειδοποιούσαν για την κυβερνητική και κρατική ανευθυνότητα να πλασάρεται στον κόσμο η διάθεση του συγκεκριμένου εμβολίου, όταν ήδη σε πολλές άλλες χώρες είχαν καταγραφεί πολλά περιστατικά με θρομβώσεις.

Μάιος 2024. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή από 51 θύματα και τις οικογένειες κάποιων εξ αυτών, για τους ισχυρισμούς ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις. Οι αιτητές διεκδικούν αποζημιώσεις 116,7 εκατ. ευρώ. Σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, η εταιρεία αναφέρει ότι το εμβόλιό της μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS, δηλαδή, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας».

Άνοιξη 2021. Το γύρο της Ευρώπης έκαναν οι περιπτώσεις θρομβώσεων ατόμων οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Πολλές χώρες πάγωσαν τους εμβολιασμούς τους. Στην Κύπρο προειδοποιούσαμε (και η στήλη αυτή) για την ανάγκη να μπουν περιορισμοί στη χρήση του εμβολίου. Να αναμένουν να μελετηθεί η εικόνα διεθνώς. Αντ’ αυτού, όμως, ένας Πρόεδρος κι ένας υπουργός Υγείας διακήρυτταν την μέγιστη ανευθυνότητα: Σημασία έχει ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο!

Ανάλογη στάση τηρούσαν κι ένα σωρό τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας και, δυστυχώς, και πολλοί επιστήμονες. Επαναλάμβαναν με προκλητικό τρόπο την ανεύθυνη ατάκα του ΕΜΑ: «Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών»! Σαν το τζόκερ ένα πράγμα. Το παίζεις και ό,τι κάτσει. Αν σου κάτσουν τα θετικά του εμβολίου, καλώς. Αν σου κάτσει το αρνητικό (όσο μικρές και αν είναι οι πιθανότητες) τι να κάνουμε, bad luck!

Μάταια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Σοβαρές χώρες προχωρούσαν σε ηλικιακούς περιορισμούς στη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου ενώ οι Κύπριοι αφήνονταν να σχοινοβατούν στη βάση ενός επιπόλαιου σλόγκαν.

Οι ειδικοί μας στοχοποιούσαν. Μας στόλιζαν με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα. Πρότασσαν τότε το επιχείρημα ότι σε όλα τα εμβόλια για όλες τις ασθένειες υπάρχει πιθανότητα παρενεργειών. Με μια ουσιαστική διαφορά όμως. Τα εμβόλια για τις άλλες νόσους είναι πολλά χρόνια δοκιμασμένα και διαχρονικά βελτιωμένα. Σε αντίθεση με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, που μόλις εκείνη την περίοδο δοκιμάζονταν σε μαζική χρήση. Επειδή ήταν σε πρώιμη φάση χρήσης και συνοδεύονταν από μεγάλη άγνοια για τη δράση τους.

Τον Μάιο του 2021 έσκασε η βόμβα του θανάτου 39χρονης γυναίκας και προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οφειλόταν στο εμβόλιο. Τότε, εξαφανίστηκαν όλοι. Εξαφανίστηκαν οι κυβερνώντες. Εξαφανίστηκαν οι περιβόητοι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Ομάδας, οι οποίοι από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα με τις θρομβώσεις δεκάδων εμβολιασθέντων με AstraZeneca, στήριζαν την ίδια ανεύθυνη πολιτική. Εξαφανίστηκαν και κάποιοι γιατροί, οι οποίοι πρότασσαν τα στατιστικά δεδομένα για να πείσουν ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Λες και αδυνατούσαμε να κάνουμε μια απλή μαθηματική πράξη. Στην πραγματικότητα, εκείνοι αδυνατούσαν να βρουν την ορθή εξίσωση της αξίας και της τελευταίας ανθρώπινης ζωής! Μάταια προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε ότι δεν έχει σημασία πόσο σπάνιες είναι οι θρομβώσεις που προκαλούνται. Σημασία έχει ότι δεν μπορούν να ελέγξουν σε ποιον (ποιαν για την ακρίβεια αφού γυναίκες κάτω των 50 πλήττονταν κυρίως)  θα προκύψουν. Άρα μπορεί σε οποιαδήποτε. Κι αυτό ήταν εγκληματικά ανεύθυνο.

Σε καμία περίπτωση δεν εγείρουμε το θέμα ως προσπάθεια να δικαιώσουμε τη θέση μας τότε. Ούτε από εγωκεντρισμό. Ένας και μόνο είναι ο λόγος. Να πείσουμε τον κάθε πολιτικό να είναι πολλαπλάσια προσεκτικός όταν παίρνει απόφαση ή θέση, που αφορά την υγεία των ανθρώπων. Να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορεί να παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν και ποιου ανθρώπου θα επηρεαζόταν η υγεία από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Απλώς, εγκληματούσαν.

Οφείλουν να μάθουν τι εστί πολιτική σοβαρότητα. Δυστυχώς, εσαεί, επιδεικνύουν πολιτική σοβαροφάνεια, η οποία αναπόφευκτα καταλήγει σε πολιτική ανευθυνότητα. Οφείλουν να μάθουν ότι καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τη ζωή και του τελευταίου πολίτη και όχι να τη ρισκάρει.

ΥΓ: Ο υπουργός Υγείας έδωσε υπόσχεση για τον μικρό Κωνσταντίνο

Χθες, η στήλη καυτηρίασε την κυβερνητική και την κρατική ανευθυνότητα στην περίπτωση του μικρού Κωνσταντίνου (10 μηνών) ο οποίος πάσχει από μυική ατροφία τύπου 1. Χρειάζεται νοσηλευτή καθημερινά στο σπίτι αφού κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ζωή του. Οι γονείς του, όμως, βρίσκουν κλειστές πόρτες. Αργότερα χθες, πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός Υγείας μίλησε με τους γονείς και τους ζήτησε διορία 15 ημερών για να βρει λύση. Ας είναι. Θα αναμένουμε.