Στην εποχή της πανδημίας, τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς του COVID-19 και των υγειονομικών πρωτοκόλλων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπό αυτά τα δεδομένα θα γίνουν και οι εκδηλώσεις για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τους και σημείο αναφοράς την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρωί της 1ης Οκτωβρίου.

Φέτος τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά αλλά και συγκεκριμένα και ο χώρος πραγματοποίησης της στρατιωτικής παρέλασης αποτελεί πάντα ένα σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών. Παρόλο που μπορεί να είναι ανοικτός χώρος, δεν παύει να αποτελεί ένα γεγονός συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν εικόνες συγκεντρωμένου πλήθους σε μεγάλες ομάδες χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων προστασίας κατά μήκος της παρέλασης. Συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας για τις παρελάσεις δεν υπάρχουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτιδήποτε, με το υπουργείο Άμυνας να προβληματίζεται έντονα για το γεγονός.

Όπως πληροφορούμαστε έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας κατά την οποία θα τεθούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν επί τάπητος. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων Αρχών για την πραγματοποίηση της παρέλασης, δηλαδή το ΓΕΕΦ, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Άμυνα, στην παρουσία ασφαλώς και λειτουργών του υπουργείου Άμυνας. Στη σύσκεψη θα τεθούν και τα δεδομένα που αφορούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, αλλά και το τι προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί. Κύριο ζητούμενο θα είναι ασφαλώς το κατά πόσο τελικά θα πραγματοποιηθεί ή όχι η στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, καθώς επίσης και το υπό ποιες συνθήκες και ποια μέτρα προστασίας θα πραγματοποιηθεί εάν τελικά πραγματοποιηθεί.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πρόθεση του υπουργείου Άμυνας είναι όπως πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση και ως εκ τούτου κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση θα είναι θετική. Αυτό το οποίο θα απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης είναι το εάν πραγματοποιηθεί η παρέλαση υπό ποιες συνθήκες και μέτρα θα γίνει. Ένα σενάριο, το οποίο φαντάζει και το πιθανότερο είναι η παρέλαση να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και να είναι λιγότερης διάρκειας.

Δεν αποκλείεται να μην παρελάσουν καθόλου πεζοπόρα τμήματα και στην εξέδρα επισήμων να είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων. Δεν μπορεί βέβαια να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η παρέλαση να γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Όλα αυτά είναι που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για τη λήψη τελικών αποφάσεων στη βάση και των υποδείξεων της επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου Υγείας της οποίας θα ζητηθεί η άποψη.