Τη στρατηγική του που ακολουθεί στο Κυπριακό με θετικά αποτελέσματα παρουσίασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς την πολιτική ηγεσία κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Το Κυπριακό, τα Ευρωτουρκικά και το Μεταναστευτικό ήταν τα τρία ζητήματα που απασχόλησαν την πολιτική ηγεσία.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επιβεβαιώνεται η άφιξη της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ σις 7 Μαΐου. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα έχει προγραμματιστεί για 8 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα τόσο με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν όσο και με τον ίδιο των ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτέρες στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα και έγινε και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης της κας Ολγκίν, η οποία αναμένεται στην Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Σε ερώτηση αν η πρόταση Γκουτέρες είναι ακόμη στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε την κα Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερα του Μαΐου που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με αυτή την πρόταση του ΓΓ η οποία αναμένουμε ακόμη να δούμε πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Εμείς έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη θετική μας ανταπόκριση, και θεωρούμε ότι κάθε ενέργεια των ΗΕ, ιδιαίτερα του ΓΓ των ΗΕ, προς την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα ονόματα αλλά και μία μπηχτή…

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη σύνθεση της ομάδας Κυπριακού, που βασικά είναι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ενώ όπως σημείωσε το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η νομική ομάδα Κυπριακού.

Η σύνθεση της πολιτικής ομάδας Κυπριακού είναι: Παναγιώτη Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Κουκουμάς, Γιώργος Λουκαϊδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης, Σταύρος Αγγελίδη, Γιώργος Γεωργίου, Μενέλαος Κυπριανού, Γιώργος Ποϊζης, Χρίστος Ιωσηφίδης και Κυριάκος Τσιμίλλης.

Πέραν όμως της ανακοίνωσης των ομάδων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να ρίξει μια μπηχτή προς τα κόμματα με αφορμή τις επικρίσεις των αντιπολιτευόμενων για τη μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη «είναι η έκτη φορά που συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Πέτυχε η στρατηγική

Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ο ΠτΔ «ανέπτυξε ενδελεχώς και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία, ως γνωστόν, έχει περιληφθεί μια σαφής διασύνδεση στην πρόοδο των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό, το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο. Ήταν άλλωστε αυτή η προσέγγιση, αυτή η στρατηγική, την οποίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, πριν από ένα χρόνο».

Σημείωσε περαιτέρω πως «και αυτό που έχει επιτευχθεί θεωρούμε ότι στέλνει ένα θετικό, πολύ συγκεκριμένο μήνυμα προς την Τουρκία μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση που επιδιώκαμε από την αρχή».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθούν. Διεξήχθη μια πολύ παραγωγική συζήτηση μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα με μια εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Ενημέρωση και για Μεταναστευτικό

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις επαφές που λαμβάνουν χώρα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς και για την επικείμενο επίσκεψη του από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο, στις 2 Μάϊου, και ενημέρωσε και για την πρόοδο, για τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και πώς οι υποδομές που οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στη Γάζα θα επιτρέψουν την αύξηση και την ένταση της ροής με την οποία η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».