Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποίησε την κρισιμότητα των στιγμών στο Κυπριακό και μίλησε για την ανάγκη ενότητας. Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την αγωνία του και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη για την εφαρμογή νέας στρατηγικής και ο Μαρίνος Σιζόπουλος για τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης. Ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε σε παγίδες που εμπερικλείει η πενταμερής και ο Μιχάλης Γιωργάλλας για κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατίας. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επεσήμανε την ανάγκη σωστής προετοιμασίας για την άτυπη πενταμερή και ο Χρίστος Χρίστου τη διαφωνία του με τη λύση ΔΔΟ. Αυτοί ουσιαστικά ήταν οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους εστίασαν την τοποθέτησή τους χθες οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας που είχε ως αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει πενταμερούς. 

Η χθεσινή συνεδρία ήταν μία επανάληψη ουσιαστικά των κύριων και βασικών πολιτικών θέσεων των κομμάτων, τις οποίες επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα. Τον λόγο πήραν πέραν των 23 βουλευτών από όλα τα κόμματα, με τη συνεδρία να προσφέρεται συν της άλλης και ως μία καλή ευκαιρία προεκλογικής προβολής θέσεων και προσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 + 1 μελέτες νομικών της ε/κ πλευράς ενόψει πενταμερούς

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πώς δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού αν δεν υποστηριχθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, καλώντας σε ενότητα και προκρίνοντας την προσέγγιση του πατριωτικού ρεαλισμού, καθώς τόνισε, στο κυνήγι του ιδεατού και του ευκταίου, δυστυχώς χειροτερεύει από το ‘74 το εφικτό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα μπορούσε να πάρει τον εύκολο δρόμο και να απαντήσει σε όσους διαφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτό θα βοηθούσε το κόμμα του και στις επερχόμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι αν στη Γενεύη δεν ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα χάσουμε και τα Βαρώσια και θα είναι ουτοπία και ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι με οποιοδήποτε μοντέλο, θα έχουμε έστω και ίντσα εδαφικής αναπροσαρμογής.

Άντρος Κυπριανού: Ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε πώς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρει να χειριστεί σωστά τα ζητήματα, τότε το ΑΚΕΛ θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη και θα στηρίξει τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και παλινδρομήσεις, που θα εμβαθύνουν τη διχοτόμηση.  

Ανέφερε παράλληλα ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν καταφέρει να λειτουργήσει σωστά και να αφαιρέσει τα προσχήματα από την Τουρκία και να την υποχρεώσει να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, δυστυχώς η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παλινδρομήσεις στο Κυπριακό, δεν υπάρχουν περιθώρια «να αναλωνόμαστε σε πειραματισμούς, σε αντιφάσεις, οι οποίες το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τη διχοτόμηση.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Την ανάγκη για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό που θα αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τη χώρα μας, θα αξιοποιεί την ΕΕ και θα προκαλεί πραγματικό κόστος στην Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Παράλληλα, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εντύπωση που δίδεται διεθνώς ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη λύση Συνομοσπονδίας δύο κρατών. Έκανε επίσης λόγο για τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν πάμε στην Άτυπη Πενταμερή διάσκεψη.

Όπως είπε, η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, επισκιάζεται από τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, που πρόσκαιρα ανεστάλησαν για να ξεπεράσει η Τουρκία τον σκόπελο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μαρίνος Σιζόπουλος: Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ  δήλωσε ότι η απόφαση για Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό έπρεπε να αποτελεί την αιχμή της πολιτικής μας όσον αφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών, δυστυχώς την εγκαταλείψαμε, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής χθες.

Η νέα διαδικασία σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης επαναφέρει στο προσκήνιο την εμπειρία του παρελθόντος και κυρίως τα όσα έλαβαν χώρα στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα το 2017, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη επανάληψη της ίδιας διαδικασίας.

Γιώργος Λιλλήκας: Η άτυπη πενταμερής σχεδιάστηκε όχι για να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, σημειώνοντας αν θέλουμε να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, να αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα, ανατρέποντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Μιχάλης Γιώργαλλας: Η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Ελλήνων «δεν θα επιτρέψουν να πισωγυρίσουμε σε διχοτομικές λογικές λύσης τύπου Ανάν», είπε ο βουλευτής του Κινήματος. «Χωρίς συμβιβασμούς δεν θα ανεχτούμε άλλο να μεθοδεύεται η διάλυση της κρατικής οντότητας της κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς συμβιβασμούς θα αντισταθούμε στα εκβιαστικά διλήμματα είτε διζωνική είτε διχοτόμηση, γιατί η διζωνική είναι η διχοτόμηση». 

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: Στη σημασία να υπάρξει άμεσα επικοινωνιακός σχεδιασμός για βελτίωση της εικόνας που έχει η Κύπρος στην Ευρώπη, αλλά και προσεχτικός προγραμματισμός και προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, εστίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων. Αναφέρθηκε επίσης στον χρόνο που έχει περάσει από την εισβολή και τα αρνητικά του επακόλουθα. 

Χρίστος Χρίστου: Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και η συζήτηση γίνεται σε ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και λίγες εβδομάδες πριν από τη νέα πενταμερή διάσκεψη, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις χρονολογούνται για πάνω από 40 χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.