Η Άγκυρα ήταν ούτως ή άλλως εξοργισμένη από το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένεκα της διασύνδεσης Ευρωτουρκικών με Κυπριακό, και σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ήταν να παραστεί σε μια εκδήλωση στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θα ήταν επετειακή για τη διεύρυνση της ΕΕ του 2004. Γι’ αυτό και η απάντηση προς τους Βέλγους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη δέκα νέων μελών, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η Κύπρος.

Η Τουρκία ενημέρωση την προεδρία ης ΕΕ για την πρόθεσή της να μην παραστεί στην άτυπη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Απριλίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Άγκυρα υποστήριξε πως αισθάνεται απογοητευμένη από τα πρόσφατα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκείνο το οποίο φαίνεται να εξόργισε την Άγκυρα ήταν η εξής: «… οι ηγέτες τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας».

Η Λευκωσία ήταν από την πρώτη στιγμή ικανοποιημένη για την συγκεκριμένη αναφορά καθώς θεωρεί ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες στο Κυπριακό μέσω των Ευρωτουρκικών. Το μήνυμα της κυπριακής κυβέρνησης ήταν πως εάν γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό τότε θα υπάρξει ανάλογα θετική ανταπόκριση από πλευράς ΕΕ στα Ευρωτουρκικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να μποϊκοτάρει την εκδήλωση. Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας να εκπροσωπηθεί σε εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε και εμείς είναι αυτή ακριβώς ότι πράγματι (η Τουρκία) έχει ενημερώσει για τη μη συμμετοχή της».

Συνεχίζοντας ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ό,τι και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Θεωρούμε ότι βάσει των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία η πορεία των ευρωτουρκικών συνδέεται με σαφή τρόπο με την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ένα βήμα προς τα μπρος, είναι ένα θετικό βήμα, ένα θετικό μήνυμα. Και εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε κάθε θετική διάθεση, κάθε εποικοδομητική διάθεση να υπάρξει πρόοδος στα ευρωτουρκικά φτάνει να υπάρξει και η αυτονόητη πρόοδος στο Κυπριακό».

Θέση της Λευκωσίας είναι πως «το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό ζήτημα. Και έχουμε στείλει ένα μήνυμα ως ευρωπαϊκή οικογένεια στην Τουρκία για τις θετικές προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν σε αυτά τα πολύ σημαντικά σημεία που την ενδιαφέρουν, που την ενδιαφέρουν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να δείξει εμπράκτως τη δική της εποικοδομητική στάση όσον αφορά το Κυπριακό».

Τέλος επανέλαβε πως «από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων της, αυτή η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναπτύξει αυτή του την προσέγγιση, την προσέγγιση για την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων και θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα Συμπεράσματα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή την αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και ελπίζουμε ειλικρινά και η Τουρκία να επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που θα έχει όφελος όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Η Λευκωσία συνεχίζει πάντως να ελπίζει σε μια πιο θετική προσέγγιση από πλευράς Άγκυρας επενδύοντας μεταξύ άλλων και στη συνάντηση που είχαν χθες οι Πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Μια συνάντηση που οι προσδοκίες της Λευκωσίας είχαν να κάνουν με τα μηνύματα που θα έστελνε το Βερολίνο προς την Άγκυρα. Το επόμενο ραντεβού πάνω στο επενδύει η κυπριακή κυβέρνηση είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία, στα μέσα Μαΐου.