Ο τέως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι δε θα διεκδικήσει τελικά την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την εκ νέου πρωθυπουργία.

Όπως είπε, αν και είχε εξασφαλίσει τη στήριξη 102 βουλευτών των Τόρις, αριθμός που του έδινε το δικαίωμα συμμετοχής στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας, αποφάσισε ότι η υποψηφιότητά του «απλώς δε θα ήταν το σωστό πράγμα».

Πρόσθεσε  ότι ενώ υπήρχαν πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Ρίσι Σούνακ και να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή, εν τούτοις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο».

Συμπλήρωσε δε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας επίσης ότι η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών θα ήταν «ένας ακόμα καταστροφικός περισπασμός όταν η Κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες ανά τη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούρσα για διαδοχή της Τρας – Συνάντηση Τζόνσον με Σούνακ

Επιβεβαίωσε ότι έκανε άνοιγμα συνεργασίας στον κ. Σούνακ και στην Πένυ Μόρνταντ δίχως ανταπόκριση, αλλά είπε ότι θα υποστηρίξει όποιον εκλεγεί.

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι αυτή απλά δεν είναι η σωστή στιγμή», κατέληξε ο Μπόρις Τζονσον.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως εκτός απροόπτου ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ θα «στεφθεί» τη Δευτέρα νέος ηγέτης των Τόρις και νέος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ψηφοφορίες μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας και της βάσης του κόμματος.