Η βουλεύτρια κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Συνέλευσης, στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων παροχής φροντίδας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, η κα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι, από το 2016, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχτεί περισσότερους από 1.500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ αυτών, ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου, προωθούνται στην Κύπρο από την Τουρκία, χωρίς τα απαραίτητα νομικά έγγραφα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου και θέτει αυτά τα άτομα σε ιδιαίτερο καθεστώς ευαλωτότητας, καθώς είναι επιρρεπείς σε παντός είδους εκμετάλλευση.

Η Κύπρια βουλεύτρια επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις, διακινητές εξαναγκάζουν τους μετανάστες να καταστρέφουν τα έγγραφά τους, προτού εισέλθουν στη Δημοκρατία, ώστε να αιτηθούν άσυλο, ως ανήλικα πρόσωπα. Τέτοιου είδους πρακτικές, τόνισε η κα Ερωτοκρίτου, επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα, λόγω των επιπρόσθετων χρονοβόρων διαδικασιών εξακρίβωσης της ηλικίας των αιτητών, με αποτέλεσμα να σπαταλούνται δημόσιοι πόροι.  

Η κα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι οι διακινητές, είτε πρόκειται για άτομα, είτε για εγκληματικές οργανώσεις, είτε για χώρες, πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν. To υπερφορτωμένο σύστημα εξέτασης αιτήσεων και η εξάντληση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων, σημείωσε η βουλεύτρια, έχουν τραγικό αντίκτυπο σε μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος, ενώ περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει στήριξη και προστασία στα άτομα που πραγματικά τη χρειάζονται. 

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε η κα Ερωτοκρίτου, υπάρχει άμεση ανάγκη για οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη της Κύπρου, ειδικότερα όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εκτίμησης της ηλικίας των ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αιτήματα οικογενειακής επανένωσης.

Επίσης στην τοποθέτηση της στην Επιτροπή είπε ότι οι έμποροι ψυχών, είτε είναι άτομα είτε είναι εγκληματικές οργανώσεις είτε είναι χώρες όπως η Τουρκία, πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν

Καταληκτικά, η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασυνόδευτων ανήλικων σε δομές φροντίδας και προστασίας, την παροχή στοχευμένων κοινωνικών υπηρεσιών και την εδραίωση ενός υγειούς περιβάλλοντος, που να προάγει, σε όλα τα επίπεδα, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού.