Ο γιός ενός δικτάτορα, η κόρη ενός αυταρχικού προέδρου, ένας μποξέρ, ένας πολιτικός-ηθοποιός και μια πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν είναι ανέκδοτο, αλλά οι βασικοί υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές στις Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν προσλάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το είδος της διακυβέρνησης στη χώρα.

Στο επίκεντρο είναι η άμεση εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου, παράλληλα με την ανάδειξη νέων μελών του Κογκρέσου και τοπικών αξιωματούχων.

Η διεξαγωγή των εκλογών δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο κρίσιμη συγκυρία για τη νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και για τη γεωγραφική περιφέρειά της εν γένει.

Οι κάλπες στήνονται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή του Ασίας-Ειρηνικού, με τη Μανίλα (στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή) να έχει έρθει πιο κοντά με το Πεκίνο στα έξι χρόνια της προεδρίας του αυταρχικού, απερχόμενου προέδρου Ρικάρντο Ντουτέρτε.

Επί των ημερών του εν τω μεταξύ οι Φιλιππίνες μετατράπηκαν σε μια κατ’ όνομα προεδρική συνταγματική δημοκρατία, με παγίωση της ενδημικής διαφθοράς και των κραυγαλέων κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες έγιναν εμφανής ακόμη και στην πανδημία, με τους καταστροφικούς κυβερνητικούς χειρισμούς της.

Πλέον, το διακύβευμα στη κάλπη είναι η δημοκρατία και το ίδιο το μέλλον της χώρας, καθώς τα ηνία της εξουσίας επιδιώκουν να κρατήσουν στα χέρια τους οι απόγονοι-επίγονοι των πιο στυγνών πρώην ηγετών και ως εκ τούτου διαμορφωτών των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Αυτό δε με την υποστήριξη άλλων εγχώριων δυναστείων με πολιτική επιρροή και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ και της Κίνας.

Φερντινάντο «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος

Παρά το ότι είναι ο μοναχογιός του πρώην δικτάτορα Μάρκος -ο οποίος έπνιξε τη χώρα στο αίμα και μαζί με τη σύζυγό του, Ιμέλντα, καταλήστεψαν τα κρατικά ταμεία, καταχρώμενοι έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια- ο 64χρονος Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ θεωρείται ο επικρατέστερος να εκλεγεί νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Με σπουδές σε ιδιωτικό σχολείο στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -πληρωμένες με τα κλεμμένα λεφτά των συμπατριωτών του- μπήκε στην πολιτική το 1980, όταν ο πατέρας του είχε ήδη βάλει τη χώρα του στον «γύψο».

Σε ηλικία μόλις 23 ετών έγινε αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στο οικογενειακό προπύργιο, το Λόκος Νόρτε.

Διατήρησε το αξίωμα έως το 1986, όταν η δικτατορία Μάρκος ανετράπη από λαϊκή εξέγερση και η αυταρχική δυναστεία διέφυγε στη Χαβάη.

Μετά το θάνατο του δικτάτορα, το 1989, επετράπη στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να επιστρέψουν στις Φιλιππίνες, για να αντιμετωπίσουν πλείστες όσες κατηγορίες.

Απτόητος ο «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος, όπως είναι σήμερα γνωστός, έσπευσε να επιστρέψει όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στην πολιτική σκηνή, με εφαλτήριο και πάλι το Λόκος Νόρτε.

Εξελέγη κυβερνήτης της περιοχής και έπειτα μέλος του Κογκρέσου και γερουσιαστής.

Το 2016 προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκλεγεί αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, όταν ανέλαβε την εξουσία ο σύμμαχός του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Με σκανδαλώδη απόφαση του τελευταίου εν τω μεταξύ τα λείψανα του δικτάτορα μεταφέρθηκαν εκείνη τη χρονιά στο νεκροταφείο ηρώων στη Μανίλα, με κάθε επισημότητα.

in.gr