ΤΟ κύμα αυξήσεων στην αγορά, όπως εκτιμάται, θα κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες. Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι οι ανατιμήσεις θα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως δε αναφέρεται, οι αυξήσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Είναι προφανές πως το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν τα νοικοκυριά που θα προμηθεύονται τα βασικά είδη διατροφής σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι σήμερα. Αναπόφευκτα οι αυξήσεις θα μεταφερθούν στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και το κρέας. Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης της τιμής στις πρώτες ύλες. Της κατακόρυφης αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του κρέατος και του γάλακτος, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε οικονομική απόγνωση τους κτηνοτρόφους. Οι συγκρίσεις με τις περσινές τιμές επιβεβαιώνουν το πρόβλημα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.  Για τους καταναλωτές εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι πως οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν κατακόρυφα με διψήφια ποσοστά και τούτο δίνει συνέχεια στην ακρίβεια που ήρθε πρώτα με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και έπειτα με τις τιμές του ηλεκτρισμού.

ΤΟ γεγονός ότι το ζήτημα τούτο δεν είναι αποκλειστικά κυπριακό, αλλά αφορά τη διεθνή αγορά δεν αποτελεί ασφαλώς παρηγοριά, ωστόσο είναι σαφές πως το καθιστά πιο πολύπλοκο. Δεν μπορεί, δηλαδή, να αντιμετωπιστεί εκ των έσω με κάποιες ενδεχομένως διορθωτικές κινήσεις. Το θέμα, όμως, δεν είναι κυπριακό αλλά ευρύτερο. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά η διαχείριση θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Όπως έχει αναφερθεί, το όλο ζήτημα απασχόλησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Κομισιόν, που αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, με εθνικά κονδύλια να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να πληρώσουν την προμήθεια της πρώτης ύλης σε διπλάσια τιμή. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, η εν λόγω παράταση για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να χορηγήσει βοήθεια στους κτηνοτρόφους με εργαλεία της Κομισιόν ώστε να μη θεωρηθεί παρέμβαση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να επωμιστεί την αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών και όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι.Προφανώς και τούτο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά θα είναι μια ανάσα, που θα βοηθήσει προσωρινά. Τέτοιες βοήθειες, «ενέσεις», δεν μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα και πρωτίστως δεν θα μειώσουν τις τιμές. Θα βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι με συνεχή ροή εμπορευμάτων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το θέμα των τιμών είναι ευρύτερο ζήτημα. Το κόστος έχει αλλάξει σε όλα τα πεδία της αγοράς. Η κατάσταση αυτή, προσωρινή ή όχι, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σ’ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Επειδή το θέμα αυτό επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά, ο όποιος σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι περιστασιακός. Μπορεί, για παράδειγμα, το κράτος να επιστρέψει χρήματα στους καταναλωτές, στους πολίτες, με αντισταθμιστικά μέτρα; Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και εάν και εφόσον μπορεί τούτο να γίνει. Στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό έγινε, με τη μείωση ύψους 10%. Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.