To Top
18:15 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ψηφιδωτό Λάρνακας: Κλειστός δρόμος εδώ και 5 χρόνια
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Ψηφιδωτό Λάρνακας: Κλειστός δρόμος εδώ και 5 χρόνια
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2018, 2:11 μμ

Το δράμα των κατοίκων της οδού Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν ξεκίνησαν τα έργα αποχετευτικού στο δρόμο, και έγινε γνωστό ανά το παγκύπριο όταν στις αρχές Ιουλίου η σκαπάνη των εργατών του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας, χτύπησε πάνω σε μια άκρια ψηφιδωτού. Φαινόταν να είναι κάτι σπουδαίο και έτσι κλήθηκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να επιληφθεί του ευρήματος.

Στις επόμενες μέρες αποκαλύφθηκε ότι στην οδό του Αγίου Νεοφύτου, στο κέντρο της πόλης στην ενορία της Χρυσοπολίτισσας, υπήρχε στην αρχαιότητα ένα ρωμαϊκό δημόσιο λουτρό, μέρος του πατώματος του οποίου ήταν κοσμημένο με ένα σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό. Το οποίο απεικόνιζε τον μυθικό ήρωα της αρχαιότητας Ηρακλή και τους 12 Άθλους που πραγματοποίησε. 

Κάποια στιγμή και αφού άρχισαν να καταφθάνουν στην Κύπρο αρχαιολόγοι από το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ελλάδα και ίσως και από άλλες χώρες για να δουν από κοντά το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, προέκυψε μια δυσκολία στην ανασκαφή. Μέρος του ψηφιδωτού βρισκόταν κάτω από μια παλιά και ακατοίκητη κατοικία, η οποία θα έπρεπε να κατεδαφιστεί για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να εμφανιστεί ολόκληρο το σπάνιας αρχαιολογικής αξίας και ομορφιάς ψηφιδωτό.

Στα τέλη Ιουλίου του 2016, ο τότε υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, σε επίσκεψή του στην οδό Αγίου Νεοφύτου, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ την κυβερνητική απόφαση να απαλλοτριωθεί δημοσία δαπάνη η κατοικία, για να μπορέσει να προχωρήσει η ανασκαφή για την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι

Μη έχοντας και άλλη επιλογή, οι κάτοικοι της οδού Αγίου Νεοφύτου, το πήραν απόφαση ότι με τα έργα αποχετευτικού θα είχαν να κάνουν πολύ καιρό στο δρόμο τους, αφού προέκυψε το ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή και το θέμα της απαλλοτρίωσης της παλιάς κατοικίας. Και ο καιρός περνούσε, αλλά εξέλιξη στο να συνεχιστούν οι ανασκαφές και να ανοίξει ο δρόμος, δεν φαινόταν. Πέρασαν από τότε δυο χρόνια και πριν από 2-3 μήνες οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι της οδού Αγίου Νεοφύτου, που φορτώνονται καθημερινά τσάντες ψώνια και τσάντες σκουπίδια, ή έπιπλα που αγοράζουν, ή κλαδέματα από τους κήπους τους, για να μεταφέρουν εκεί που μπορούν να προσεγγίσουν οχήματα, αποφάσισαν με ένα υπόμνημα που ετοίμασαν να πάνε να δουν τον δήμαρχο Αντρέα Βύρα. 

Διαβήματα από τον δήμαρχο

Ο δήμαρχος της Λάρνακας όχι μόνο βρήκε δίκαιο στους κατοίκους, αλλά ξεκίνησε πάραυτα διαβήματα προς τα αρμόδια τμήματα, Τμήμα Αρχαιοτήτων και Δημόσια Έργα, για να πληροφορηθεί γιατί από το 2016 μέχρι τώρα, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωσης της κατοικίας, ώστε να προχωρήσουν οι ανασκαφές, να ολοκληρωθούν οι εργασίες του αποχετευτικού και να μπορέσει να ανοίξει ξανά ο δρόμος για τους κατοίκους. Οι οποίοι κάτοικοι εδώ και πέντε περίπου χρόνια, ζουν ένα καθημερινό μαρτύριο. Εκτός αυτού, ο συγκεκριμένος δρόμος που παραμένει κλειστός, δημιουργεί σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Χρυσοπολίτισσα. 

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, πριν λίγο καιρό, μαζί με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας απέστειλαν επιστολές προς τα αρμόδια τμήματα, ζητώντας ενημέρωση για το ζήτημα και εξηγώντας τις αρνητικές συνέπειες από την παρατεταμένη καθυστέρηση στη διαδικασία απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου κτηρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να μπορέσει η οδός να δοθεί ξανά πίσω στην κυκλοφορία. Επιστολή που, όπως πληροφορηθήκαμε από τους αποστολείς της, δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Και με τον δήμαρχο να εκφράζει απογοήτευση για αυτή την αντιμετώπιση.

Ακυρώθηκε η πρώτη διαδικασία

Μιλώντας στον «Φ» για το θέμα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κτηματολογίου, Αντρέας Σωκράτους, διευκρίνισε ότι «αυτή η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για έκδοση διατάγματος απαλλοτρίωσης».

«Έχουμε δώσει οδηγίες», πρόσθεσε, «μόλις η υπόθεση έρθει κοντά μας να αντιμετωπισθεί με ύψιστη προτεραιότητα, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι για κάποιους ατυχείς λόγους –θα μείνω μόνο σε τούτο– το πρώτο διάταγμα απαλλοτρίωσης που δημοσιεύτηκε, δεν μπόρεσε να προχωρήσει». «Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο διευθυντής του Κτηματολογίου και κατέληξε λέγοντας ότι «η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή, μόλις δημοσιευθεί το διάταγμα απαλλοτρίωσης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, οι λειτουργοί του Κτηματολογίου έχουν λάβει ήδη οδηγίες να προωθήσουν τη διαδικασία άμεσα». 

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πότε θα συνεχιστεί η ανασκαφή για το ψηφιδωτό του Ηρακλή στην οδό Αγίου Νεοφύτου, είναι το γεγονός ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων «σφράγισε» με σκέπαστρο το ήδη αποκαλυφθέν ψηφιδωτό και σύντομα αποσύρει το προσωπικό του από την περιοχή. Με το ερώτημα του δημάρχου Αντρέα Βύρα και των κατοίκων, «πότε επιτέλους θα ανοίξει ο δρόμος;», να μένει απλώς αναπάντητο.

  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...