Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το κατ’ εξαίρεση διάταγμα που εκδόθηκε προς διευκόλυνση των κυνηγών και αφορά τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρονται σε διάκριση εις βάρος των υπόλοιπων πολιτών για τη διευθέτηση που έγινε κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν οι οργανωμένοι κυνηγοί διά του Συμβούλου του Προέδρου για θέματα Κυνηγιού και Άγριας Ζωής, Αντώνη Κακουλλή.

Μιλώντας στο Philenews, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής, Αλέξανδρος Λοϊζίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για τη διευθέτηση απορρίπτοντας τις κατηγορίας εις βάρος των κυνηγών, που αποτελούν, όπως είπε –με τις οικογένειές τους– σχεδόν το 1/3 του κυπριακού πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαλάρωση διατάγματος για ώρες διακίνησης των κυνηγών

Όπως ανέφερε, οι οργανωμένοι κυνηγοί δεν ζήτησαν κάτι παράλογο, ζήτησαν να πάνε για κυνήγι την πρώτη Κυριακή και αν δεν υπήρχε το νέο διάταγμα, θα υπήρχαν ατυχήματα. Επεξήγησε δε πως μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι αν 50.000 κυνηγοί έσπευδαν στις 5:00 το πρωί να βρουν το πόστο τους, θα υπήρχε πρόβλημα είτε στον αυτοκινητόδρομο είτε στην είσοδο του Ακάμα είτε σε άλλες περιοχές, γνωστές για το κυνήγι της φάσσας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι το νέο ωράριο είναι ικανοποιητικό, ωστόσο οι ίδιοι κίνδυνοι παραμένουν και για τις 03:00. Σύμφωνα δε με το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, η απαγόρευση για τους κατόχους άδειας κυνηγίου θα ισχύει από τις 23:00 μέχρι τις 03:00, μόνο για τις μέρες κυνηγίου (1/11, 4/11, 8/11) προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή τους με ασφάλεια στις επιτρεπόμενες κυνηγετικές περιοχές.

Σύμφωνα με την «Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής» υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά τους συνοδούς των κυνηγών και ειδικά τα παιδιά ή άλλους ανήλικους συγγενείς τους. Το διάταγμα, όπως μας εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, δεν διευκρινίζει τι θα συμβεί αν σε έναν έλεγχο εντοπιστεί 14χρονος χωρίς άδεια κυνηγού και υπάρχει κίνδυνος έντασης και εκτροχιασμού ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές και στους κυνηγούς.

Οι οργανωμένοι κυνηγοί σημειώνουν πως τίποτα από αυτά τα προβλήματα δεν θα υπήρχαν αν προηγείτο διαβούλευση με τα οργανωμένα σύνολα ή ακόμα και την Υπηρεσία Θήρας που δεν ρωτήθηκε ούτε για το αρχικό διάταγμα ούτε για τη διευθέτηση.