Ένα στα τρία παράπονα πολιτών για κορωνοπρόστιμα κρίθηκε βάσιμο και παραπέφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για ακύρωσή του, ώστε να μην πληρωθεί. Η Αστυνομία δέχεται περί τα 50 περίπου παράπονα την ημέρα από πολίτες που καταγγέλθηκαν από αστυνομικούς, για κάθε λόγο.

Πολλά από τα παράπονα είναι αδικαιολόγητα και υποβάλλονται είτε για σκοπούς εκδικητικότητας προς τον αστυνομικό που το εξέδωσε, είτε άγνοιας των διαταγμάτων, άλλα όμως είναι βάσιμα και εκδόθηκαν είτε καθ’ υπέρβασιν εξουσίας είτε γιατί ο ένστολος δεν άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια.

Πολλές φορές μάλιστα ο κόσμος απορεί με τα στραβά, είτε των διαταγμάτων είτε της κρίσης του αστυνομικού σε κάθε περίπτωση. Πρόσφατα δύο αστυνομικοί τσακώνονταν στην περιοχή της Ομορφίτας, κατά πόσον έπρεπε να καταγγείλουν μια γριούλα η οποία είχε τη μάσκα της κάτω από τη μύτη. Ο ένας έλεγε να καταγγελθεί και ο άλλος όχι. Τελικά, η γριά καταγγέλθηκε και στη συνέχεια μετέβη στον τοπικό αστυνομικό σταθμό όπου υπέβαλε παράπονο, αφού αδυνατεί να πληρώσει το εξώδικο επειδή λαμβάνει πενιχρή σύνταξη. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη

Σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί διαπληκτίζονται με πολίτες που πιάστηκαν να έχουν κατεβασμένη στο στόμα τη μάσκα. Αρκετοί πολίτες μόλις εντοπιστούν χωρίς μάσκα, υποστηρίζουν ότι την έβγαλαν για ένα λεπτό να πιουν νερό ή κάτι άλλο. Πρόσφατα (30/3/2021) αστυνομικός κατάγγειλε δύο πολίτες – συνάδελφους που επέβαιναν σε όχημα, τον συνοδηγό γιατί είχε κατεβασμένη τη μάσκα του επειδή κάπνιζε και τον οδηγό που επίσης είχε κάτω τη μάσκα του επειδή έπινε νερό.

Ο συνοδηγός υπέβαλε παράπονο στην Επιτροπή που ορίστηκε στην Αστυνομία, το οποίο και απορρίφθηκε επειδή βάσει σχετικού διατάγματος, το όχημα θεωρείται κλειστός χώρος και γι’ αυτό άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή δεν συγκατοικούν και βρίσκονται στο ίδιο αυτοκίνητο, θα πρέπει να φέρουν ανελλιπώς τη μάσκα τους.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος της τριμελούς Επιτροπής εξέτασης παραπόνων, ανώτερος αστυνόμος Γιαννάκης Γεωργίου, τα παράπονα εξετάζονται με επιείκεια αλλά στη βάση όσων ορίζουν τα διατάγματα. Όσα κρίθηκαν δικαιολογημένα, αφορούσαν άτομα που καταγγέλθηκαν επειδή δεν είχαν καλυμμένη και τη μύτη με τη μάσκα αλλά μόνο το στόμα (οι αστυνομικοί μπορούν να προβαίνουν σε παρατήρηση), άτομα που ήταν συγκάτοικοι και δεν μπορούσαν να το αποδείξουν εκείνη την ώρα ή όταν κάποιος είναι ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα και δεν έχει μαζί του τα σχετικά ιατρικά χαρτιά που το αποδεικνύουν. Στις περιπτώσεις αυτές, πρόσθεσε, θα πρέπει οι αστυνομικοί να μην προβαίνουν σε καταγγελία και να ζητούν όπως προσκομισθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 2.580 παράπονα από πολίτες που υποστηρίζουν ότι καταγγέλθηκαν άδικα, από αυτά εξετάστηκαν τα 2.102 με τα 764 να κρίνονται δικαιολογημένα.