Δεν παρακολουθώ τις τηλεμαχίες των υποψηφίων. Πιστεύω, ότι δεν έχουν τίποτε να μου προσφέρουν, εκτός από θαυμάσιες κοκορομαχίες, που πολλοί τις απολαμβάνουν. Διάβασα όμως κάποιες ειδήσεις για δηλώσεις που έκαναν σε τηλεμαχία τους τρεις υποψήφιοι για το πλαίσιο Γκουτέρες. Έστρεψα πίσω τις τηλεοπτικές εκπομπές, βρήκα την επίμαχη τηλεμαχία και εστίασα την προσοχή μου σε μερικά σημεία, που αφορούσαν το εθνικό μας θέμα. 

Οι τρεις μονομάχοι ένιωσαν την ανάγκη να παραδεχτούν, ότι η μη λύση οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Ο κ. Αβέρωφ τόνισε εμφαντικά, ότι για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους μας. Σαν να παραδέχεται δηλαδή, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Και φυσικά την έχουμε χάσει με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του νυν ΠτΔ τα τελευταία δέκα χρόνια, που προχωρεί από υποχώρηση σε υποχώρηση και με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του έχει απωλέσει την αξιοπιστία της Κύπρου. Είναι φυσικά και η διεθνώς αναγνωρισμένη διαφθορά στην Κύπρο, που αυξάνει την αναξιοπιστία μας.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Και τούτο μπορεί να γίνει μόνο με επιμονή στη θέση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής της Τουρκίας και κατοχής μεγάλου τμήματος εδάφους της Κ.Δ., που τώρα είναι και ευρωπαϊκό έδαφος. Και πρέπει να απαιτούμε από όλους να αντιμετωπίζουν το πρόβλημά μας, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνεχώς εγκρίνουν νέες κυρώσεις για τη Ρωσία. Στην περίπτωσή μας σαν Πόντιοι Πιλάτοι καλούν Τουρκία και Κύπρο να αποφεύγουν ενέργειες που προξενούν ένταση και να βρουν λύση με συνομιλίες. Στον Ζελέσκι λένε ακριβώς τα αντίθετα. Εμάς μας θεωρούν δεδομένους και αναμένουν να δείξουμε την αξιοπιστία μας με αποδοχή της κατοχής. 

Ο κ. Αβέρωφ όμως με τη μέχρι τώρα πολιτική του δείχνει να πιστεύει, ότι την αξιοπιστία την κερδίζουμε, όταν κάνουμε υποχωρήσεις, οι οποίες ικανοποιούν τους μανδαρίνους του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των άβουλων επιτρόπων της Ε.Ε. Θυμάστε ότι βγαίνοντας από τη γνωστή πρεσβεία δήλωσε, ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολιτική ισότητα. Την πολιτική ισότητα όμως την έχουμε αποδεχτεί από τον περασμένο αιώνα. Τις μέρες εκείνες όμως η Τουρκία άρχισε να μιλά για την κυριαρχική ισότητα.

Σε εκείνο το σημείο στην τηλεμαχία η συζήτηση προχώρησε πιο κάτω και έγινε πιο σαφής. Ο κ. Αβέρωφ δήλωσε με έμφαση, ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία, για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Τον σεκόνταρε αμέσως ο κ. Δημητριάδης, που και αυτός δήλωσε ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία. Προκαλούσαν και οι δύο τον κ. Χριστοδουλίδη να πάρει θέση για να τον εκθέσουν, γνωρίζοντας ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που τον υποστηρίζουν, απορρίπτουν το πλαίσιο Γκουτέρες. 

Δεν ανησύχησα από τις υποχωρητικές θέσεις των δύο υποψηφίων, επειδή δεν έχουν πιθανότητα εκλογής. Ανέμενα όμως με ανησυχία την απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι ο νέος ΠτΔ. Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως ήταν φυσικό, δεν είπε ότι απορρίπτει το πλαίσιο. Είπε ότι αποδέχεται να συζητήσει τις πρόνοιες του πλαισίου, που χρειάζονται βελτίωση. Επομένως δεν το αποδέχεται αμάσητο, ως στρατηγική συμφωνία, όπως εμφαντικά τόνισαν οι κ. Αβέρωφ και Δημητριάδης.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε σε όλους τους υποψήφιους, ότι στις συνομιλίες υπάρχει η αρχή, ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Επομένως η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγικής συμφωνίας και η υπογραφή της, αναιρεί αυτήν την αρχή, ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα τα σημεία για να θεωρηθεί ότι φτάσαμε σε συμφωνία. 

 

Να δεσμεύσουμε όλους τους υποψηφίους 

Ο Ελληνισμός της Κύπρου πρέπει να αντιδράσει. Πρέπει προεκλογικά να δεσμεύσουμε όλους τους υποψηφίους, ότι δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Μια τέτοια συμφωνία είναι αντίθετη με τους όρους των διαπραγματεύσεων. Αλλά το σημαντικότερο είναι απαράδεκτη, επειδή καθιστά άχρηστα τα δημοψηφίσματα. Και ακόμα πιο επικίνδυνη, γιατί καταργεί την Κ.Δ. πριν την τελική συμφωνία, που είναι ο κύριος στόχος της τουρκικής πλευράς και ο μόνος που δεν μπόρεσε να επιτύχει.

Αυτήν την προειδοποίηση πρέπει να την τονίσουμε προς όλους τους υποψηφίους. Την συνέχιση και διάσωση της Κ.Δ. πρέπει να την απαιτήσουμε πριν τις εκλογές. Γιατί αν καταργηθεί η Κ.Δ. με μια ενδιάμεση συμφωνία, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Ελληνισμό της Κύπρου. 

Στώμεν καλώς. Την Κ.Δ. και τα μάτια μας. Αυτή είναι η απαίτησή μας και πρέπει να είναι η προεκλογική δέσμευση όλων των υποψηφίων.