Δύο είναι τα είδη των επικίνδυνων κουνουπιών που μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες και εμφανίστηκαν σε Λάρνακα και Λεμεσό, δήλωσε στον ACTIVE η περιβαλλοντική τοξικολόγος, επικεφαλής της ομάδας Οικοτοξικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, Δρ Μάρλεν Βάσκες.

Είναι, είπε, νέα είδη για το νησί μας και αναφέρθηκε σε αναδυόμενο κίνδυνο να μεταφέρουν συγκεκριμένες ασθένειες, όπως κίτρινο πυρετό.

«Για να έχουν την πιθανότητα μετάδοσης ιών, χρειάζονται τρεις παράγοντες. Πρώτα να γνωρίζεις το είδος που ήδη έχουμε ανακαλύψει, έπειτα να υπάρχει  παθογόνος μικροοργανισμός που δεν ενδημούν στο νησί μας. Τρίτος παράγοντας είναι το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι» ανέφερε η κα Βάσκες, συμπληρώνοντας ότι μόνο τότε μπορεί να κινδυνεύσει ο πληθυσμός.

Μπορεί, είπε, η Δρ Βάσκες, ο κίνδυνος μετάδοσης στην Κύπρο να είναι πολύ χαμηλός, αλλά σημείωσε ότι, τα συγκεκριμένα ασπρόμαυρα κουνούπια τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστώντας τα βασικά μέτρα πρόληψης, εντομοαπωθητικά, φυτά που αποτρέπουν τα έντομα να πλησιάσουν το χώρο και κυρίως να αποφεύγονται σε εξωτερικές αυλές, δοχεία με νερό για γάτες και άλλες μικρές εστίες που συγκεντρώνουν νερό.

Activeradio