Κίνητρα ούτως ώστε η Κύπρος να προχωρήσει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης ανακοίνωσε στη διάρκεια διάσκεψης τύπου ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Το πλαίσιο περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, νομοθετικές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δημιουργία υποδομών επαναφόρτισης και παροχή κινήτρων. Στόχος της Κύπρου είναι μέχρι το 2030 οι νέες εγγραφές οχημάτων να είναι κατά 25% ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και συνολικά στους δρόμους μας να υπάρχουν 36.000. Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 250 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

Ο Γιάννης Καρούσος ανακοίνωσε ένα προϋπολογισμό της τάξης των 38,6 εκατομμυρίων ευρώ  ως κίνητρα για την αγορά σαλούν οχημάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών, εμπορικών ταξί και λεωφορείων καθώς και ηλεκτρικών ποδηλάτων. 30 εκατομμύρια θα διατεθούν ως κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, 4 εκατομμύρια για σταθμούς επαναφόρτισης, 3,8 εκατομμύρια για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο δημόσιο και 790 εκατομμύρια για σταθμούς ταχείας επαναφόρτισης.

Σταθμοί επαναφόρτισης

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο ένταξης της ηλεκτροκίνησης στη ζωή των πολιτών, μεταξύ άλλων, «θα αγοραστούν 28 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τα οποία θα εξυπηρετούν τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές στα κέντρα των πόλεων. Επιπρόσθετα θα αντικατασταθούν με ηλεκτροκίνητες όλες οι μοτοσυκλέτες των Κυπριακών Ταχυδρομείων και της Δημόσιας Υπηρεσίας».

 

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των υποδομών επαναφόρτισης, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι υπάρχουν πρόνοιες για ανάπτυξη υποδομών στάθμευσης και επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε προσβάσιμα σημεία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και πρόσθεσε ότι «έως το 2026 θα αναπτυχθούν 1.000 σταθμοί φόρτισης στις πόλεις και παράλληλα 40 θέσεις ταχείας φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους και σε δημόσιους χώρους».

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος δήλωσε εμφαντικά: «Αλλάζουμε ταχύτητα και προχωράμε μπροστά. Διαμορφώνουμε την Κύπρο του Αύριο. Η Κύπρος προχωρά. Κινείται ηλεκτρικά».