Μετά την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης από τους κρατικούς αξιωματούχους όταν διορίζονται ή εκλέγονται σε κάποιο αξίωμα, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας προχωρεί ένα βήμα παρακάτω.

Με πρόταση νόμου που κατέθεσε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείνει να καθοριστεί διά νόμου το δικαίωμα αποποίησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των αξιωματούχων…

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου θεσπίζει νομοθετικό πλαίσιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλλει δήλωση προς τον Υπουργό Οικονομικών για αποποίηση του δικαιώματος εξάσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, ιδιότητας ή επιτηδεύματος, ασκούμενο επί κέρδη ή μη, για τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Όπως και στην πρόταση νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις, ο αξιωματούχος θα υποβάλλει τη σχετική δήλωση στον αρμόδιο υπουργό 15 ημέρες από την εκλογή ή τον διορισμό του. Ο κρατικός αξιωματούχος μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει τη δήλωση αποποίησης των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Σε τέτοια περίπτωση, ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή.