Την ώρα που οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα για το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις δεν ικανοποιούν πλήρως τις κομματικές ηγεσίες, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ συμμάχησαν για να ψηφιστεί μία ρύθμιση που κατά τη δική τους εκτίμηση επιλύει γρήγορα και απλά το πρόβλημα.

Μάλιστα, στόχος των εισηγητών είναι η πρόταση να εγκριθεί πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις 9 Ιουνίου, για να μη δημιουργηθούν και άλλοι πολυσυνταξιούχοι μεταξύ των νικητών των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε χθες πρόταση νόμου που ετοίμασε το ΔΗΚΟ και συνυπογράφει ο ΔΗΣΥ. Με την πρόταση θεσπίζεται νέα νομοθεσία, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλει προς τον αρμόδιο υπουργό δήλωση αποποίησης κρατικής σύνταξης για τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Επιπρόσθετα, αν εγκριθεί η πρόταση νόμου, η κρατική σύνταξη που θα τυγχάνει αποποίησης θα παραχωρείται στο Ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί πως στη ρύθμιση περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία, σε περίπτωση που ο αξιωματούχος αρνηθεί να υπογράψει τη δήλωση αποποίησης ή αν την ανακαλέσει, θα ενημερώνεται η Βουλή.

Τα δύο κόμματα σχηματίζουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και είναι δυνατό η πρόταση νόμου να εγκριθεί από τους βουλευτές τους. Ωστόσο, νομικοί μιλώντας στον «Φ» θεωρούν πως ενδεχομένως να υπάρξουν νομικοί σκόπελοι.

Επιπρόσθετες διευκρινίσεις

Όπως μας ανέφεραν νομικοί, δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη η πρόταση νόμου, καθώς, για όσους κρατικούς αξιωματούχους δεν συμφωνούν να αποποιηθούν της σύνταξης ή των συντάξεων απλά ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώνει τη Βουλή. Και αυτό, καθώς δεν θα είναι υποχρεωτική η αποποίηση της σύνταξης αλλά δυνητική.
Ίσως τα δύο κόμματα θεωρούν πως με το name and shame που πιθανό να γίνεται από τη γνωστοποίηση ονομάτων τέτοιων αξιωματούχων, θα υπάρχει αποδοχή της αποποίησης από όλους.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε κατά την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών. Θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι «απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δοθεί σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 16 Αυγούστου 1999, όπου αναφέρεται ότι ελλείψει νομοθετικής πρόνοιας, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από το δικαίωμα σε σύνταξη ή σε σύνταξη ενόσω λαμβάνει μισθό από άλλο αξίωμα».
Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία σημειώνει επίσης ότι ακόμη και χωρίς νομοθετική ρύθμιση για αποποίηση σύνταξης, δεν εμποδίζεται αξιωματούχος να καταβάλλει οικειοθελώς το ποσό της σύνταξης/συντάξεων που λαμβάνει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Αντεπίθεση Κεραυνού

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός πέρασε στην αντεπίθεση, υπερασπίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις, μέσω των οποίων το Κράτος θα έχει εξοικονομήσεις. Όπως υποστήριξε, είναι ανέκδοτο να λέγεται πως οι πολλαπλές συντάξεις θα αντικατασταθούν από πολλαπλά εφάπαξ, τονίζοντας ότι εάν αφηνόταν από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργείου και κομμάτων, ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναλογιστική μελέτη που έχει δοθεί στα κόμματα κατέδειξε πως από την εφαρμογή των κυβερνητικών νομοσχεδίων προκύπτουν σημαντικές εξοικονομήσεις.