To Top
04:29 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Δείγμα γραφής ενός πολύπλοκου θέματος*
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δείγμα γραφής ενός πολύπλοκου θέματος*
  18 Νοεμβρίου 2019, 9:42 πμ  
«Τα φώτα συχνά μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ στο επιτελείο της CIA, όπου μια ομάδα επίλεκτων αναλυτών μελετά εμπιστευτικές εκθέσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η χώρα ανταποκρίνεται σε διεθνείς κρίσεις. 
   
»Στις αρχές Αυγούστου, ένας από αυτούς τους αναλυτές έμενε στο γραφείο μετά το κανονικό του ωράριο και δούλευε μέχρι αργά διερευνώντας ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Επί δύο εβδομάδες ήταν σκυμμένος επάνω σε σημειώσεις για ανησυχητικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, αναθεωρημένες λεπτομέρειες από ενδοϋπηρεσιακά υπομνήματα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία και σκαναρισμένες δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ.
 
 »Ύφανε, ο υπάλληλος αυτός, όλο το υλικό μέσα σ’ ένα 9σέλιδο υπόμνημα, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Τραμπ είχε κάνει κατάχρηση της εξουσίας του προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί. Και τότε, στις 12 Αυγούστου συγκεκριμένα, πάτησε το “send”. 
 
 »Η απόφαση του υπαλλήλου της CIA να ενημερώσει τον Γενικό Ελεγκτή της Υπηρεσίας του για όσα είχε διαπιστώσει στην έρευνά του έχει μεταμορφώσει γενικά το πολιτικό σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, πυροδοτώντας μια ταχύτατη διαδικασία προς παραπομπή, που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ».
 
 Απόσπασμα από ρεπορτάζ της Washington Post, 16/11/2019, για το επίμαχο έγγραφο ενός απλού ερευνητή της CIA, όχι μάλιστα από τους πιο υψηλόβαθμους, που προκάλεσε την ανάφλεξη αυτού του τεράστιου θέματος, που τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί στη διεθνή επικαιρότητα. Και, καθώς η ερευνητική διαδικασία στο Κογκρέσο έχει εισέλθει από την προηγούμενη Τετάρτη σε νέα φάση δημόσιων ακροάσεων, τα επίμαχα στοιχεία της υπόθεσης φέρεται να έχουν τεκμηριωθεί απόλυτα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Εις βάρος του Τραμπ, εννοείται. 
   
Συγκεκριμένα: Ο προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, 75, και δύο διπλωμάτες λέγεται πως συνεργάστηκαν προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία να ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα με σκοπό να υποστηριχθούν οι θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ για τις εκλογές του 2016, και έτσι να πληγούν οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος αντίπαλός του χρόνου ο Τζο Μπάιντεν. Ειδικά, ο Τραμπ ζήτησε από τους Ουκρανούς να «ψάξουν» τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί του Χάντερ Μπάιντεν, δευτερότοκου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, πρώην Αντιπροέδρου της χώρας.
   
Ο Χάντερ, 49, είναι δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμα του λομπίστα (lobbyist). Δηλαδή, είναι ένας επαγγελματίας που αναλαμβάνει, με αμοιβή εννοείται, να επηρεάσει προς όφελος πελατών του την λήψη πολιτικών αποφάσεων. Το επάγγελμα αυτό είναι καταξιωμένο διεθνώς και υπάγεται σε συγκεκριμένους, αυστηρούς κανόνες – άσχετα εάν, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν άπειρα παράθυρα για να «ξεφεύγουν» οι επιτήδειοι. 
   
Όπως και να έχει, ο γιος Μπάιντεν ήταν στο διοικητικό συμβούλιο μιας ενεργειακής εταιρείας στην Ουκρανία. Δεν έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο εις βάρος του, αλλά είναι γνωστό στους κύκλους της Ουάσινγκτον, που ξέρουν «τα μέσα και τα έξω», ότι δεν είναι και καμιά ιδιοφυΐα ως δικηγόρος-λομπίστας, και ότι γενικά επωφελείται του ονόματός του για να παίρνει δουλειές. Αυτό το σπορ, άλλωστε, υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες…
   
Όμως, ακόμα και εάν βρισκόταν, ή βρεθεί, αποδεικτικό στοιχείο για κακόβουλη ενέργεια του γιου Μπάιντεν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να δικαιολογεί την πράξη ενός Προέδρου, του Τραμπ συγκεκριμένα, να ζητήσει από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από Πρόεδρο άλλης χώρας, με σκοπό όχι να ερευνήσει απλώς τον Χάντερ, αλλά να τον ενοχοποιήσει προκειμένου να εξοντωθεί ως αντίπαλός του στις εκλογές ο πατέρας του!
 
(*) Έντιμου υπαλλήλου (whistleblower), κακού Προέδρου, καλής δημοσιογραφίας και ενός λομπίστα που γενικά βγάζει δουλειές εκμεταλλευόμενος το όνομα του πατέρα του.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...