Φιλόζωους εθελοντές, συμπολίτες μας αλλά και σκυλιά, που ξεχώρισαν κατά το 2021 για το σπουδαίο τους έργο, βράβευσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδής, σε μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο θεσμός των κρατικών βραβείων φιλοζωικής δράσης έχει θεσπιστεί για πρώτη φορά από το Υπουργείο Γεωργίας και έχει σκοπό να τιμήσει το σημαντικό έργο ατόμων και οργανισμών που προωθούν την προστασία και ευημερία των ζώων στη χώρα μας, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη σημαντική θέση που έχουν τα ζώα στη ζωή μας.

«Μέσω του θεσμού αυτού, τιμούνται όχι μόνο οι βραβευθέντες αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το καθήκον μας απέναντι στα ζώα και καταβάλλουν προσπάθεια για την προστασία τους. Και ασφαλώς οι σημερινές βραβεύσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν από την Κριτική Επιτροπή, είναι μόνο μερικές από τις πολλές περιπτώσεις διασώσεων και φιλοζωικών δράσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά. Πρόκειται για κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναδεικνύουν τις αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται στον τόπο μας για την προστασία και ευημερία των ζώων.»

Καδής: Δεδομένη η στήριξη του Υπουργείου

Χαιρετίζοντας τη σημερινή εκδήλωση, ο κ. Καδής ανέφερε πως το Υπουργείο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον θεσμό αυτό στις 4 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα, στοχεύοντας ο θεσμός αυτός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«Οι πέντε κατηγορίες βραβείων αποσκοπούν στο να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα ζώα στη ζωή μας και να προβάλουν τις αξιέπαινες δράσεις προστασίας και ευημερίας των ζώων που υλοποιούνται στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Καδής και πρόσθεσε πως «μέσα από τα βραβεία αυτά, ευελπιστούμε ότι θα φέρουμε στο φως τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά οι διασώστες και οι φιλόζωοι εθελοντές του τόπου μας κατά τη διάρκεια του καθημερινού τους αγώνα στην πρώτη γραμμή της προστασίας των ζώων».

Σκοπός των βραβείων, όπως είπε ο κ. Καδής, δεν είναι ο διαγωνισμός και η συγκριτική επιλογή μεταξύ υποψηφιοτήτων, αλλά η ανάδειξη των πολλών και διαφορετικών δράσεων που υπάρχουν στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας των ζώων.

«Η εκτίμησή μας για τον ρόλο κάθε εθελοντή και εθελόντριας είναι δεδομένη, όπως δεδομένη και συνεχής είναι και η στήριξη του Υπουργείου στη δράση τους. Ευχαριστούμε, λοιπόν, θερμά τους σημερινούς πρεσβευτές που μας τιμούν με την παρουσία τους. Το έργο και οι προσπάθειές σας αποτέλεσε το κριτήριο για την επιλογή σας. Ως Πολιτεία, σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ και μία υπόσχεση ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται για την ευημερία και την προστασία των ζώων», είπε ο Υπουργός Γεωργίας και τόνισε πως από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όλοι μαζί συλλογικά, μπορούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των αντιλήψεων και στην αναβάθμιση του επιπέδου ευημερίας των ζώων στον τόπο μας.

Οι βραβεύσεις

Την παράσταση των βραβείων έκλεψε, ασφαλώς, ο ανιχνευτικός σκύλος της ΕΜΑΚ Κάρλος, ο οποίος καθοδηγούμενος από τον εκπαιδευτή βραβεύτηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι βραβεύσεις αναλυτικά: 

Το βραβείο εξαιρετικής διάσωσης ζώου (απονέμεται σε άτομο, ομάδα ατόμων ή οργανισμό για τη διάσωση ζώου που βρισκόταν σε κίνδυνο), απονεμήθηκε: 

  • Στην κα Μισέλ Μιτζίτη για τη διάσωση σκύλων Chance και Miracle. Πρόκειται για δύο σκυλιά που εντοπίσθηκαν εγκαταλελειμμένα σε κλουβί σε άθλιες συνθήκες, άρρωστα και αποστεωμένα. Η κα Μετζίτη τα μετέφερε σε ιδιώτη κτηνίατρο και ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων περίθαλψης και συντήρησης των ζώων. Το θέμα καταγγέλθηκε στην Αστυνομία. Ο Chance δυστυχώς δεν τα κατάφερε, ωστόσο ο Miracle έγινε καλά και προωθήθηκε για υιοθεσία στο εξωτερικό.
  • Στους εθελοντές του καταφυγίου Stray Haven (Nieske De Jong, Paula Fletcher, Mark John Phillips και Sam Taylor) για τη διάσωση σκυλίτσας και των έξι κουταβιών της από υπόνομο. Μετά από πολλές προσπάθειες, αφού κάποια από τα κουταβάκια εισχώρησαν βαθιά στον υπόνομο, τα κουταβάκια σώθηκαν και στάλθηκαν στην Αγγλία για υιοθεσία. Η μητέρα ζει στην Κύπρο σε ανάδοχη οικογένεια.

Το βραβείο εξαιρετικής υπηρεσίας ή διάσωσης από ζώο (απονέμεται σε ζώο το οποίο με τις πράξεις του έχει βοηθήσει στη φροντίδα ή τη διάσωση ενός ανθρώπου) απονεμήθηκε στους ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές τους, της Ομάδας Κ-9 της ΕΜΑΚ. Τον Αύγουστο του 2020 μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό του Λιβάνου μέλη της Ομάδας Κ-9, συνοδευόμενα από ανιχνευτές σκύλους, συμμετείχε σε αποστολή προς αναζήτηση εγκλωβισμένων ή και τραυματισμένων προσώπων. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ μεγάλος, ωστόσο τα σκυλιά ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στην αποστολή τους.

Το βραβείο εξαιρετικού καταφυγίου ζώων (απονέμεται σε ένα ιδιωτικό και ένα κοινοτικό καταφύγιο ζώων, τα οποία παρέχουν άρτια φροντίδα σε εγκαταλειμμένα και αδέσποτα ζώα) απονεμήθηκε ως ακολούθως:     

  • Στο καταφύγιο αδέσποτων γάτων Malcolm Cat Protection Society, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον κ. Malcolm Stevenson. Σήμερα, με ένα δίκτυο αφοσιωμένων εθελοντών, το καταφύγιο παρέχει στις γάτες το καλύτερο επίπεδο φροντίδας.
  • Στο κοινοτικό καταφύγιο απονεμήθηκε στο καταφύγιο προσωρινής φύλαξης σκύλων των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας. Το καταφύγιο έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 2566 σκύλους και καταβάλλονται προσπάθειες να δίνονται για υιοθεσία εντός και εκτός Κύπρου. Σήμερα στο καταφύγιο φιλοξενούνται 65 σκυλιά.

Το βραβείο φιλικότερης προς τα ζώα φάρμας, το οποίο απονέμεται σε ιδιοκτήτη παραγωγικής εκμετάλλευσης που δίδει έμφαση στην ευημερία των ζώων, απονεμήθηκε στον κ. Γλαύκο Σχίζα. Η Φάρμα του κ. Γλαύκου Σχίζα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αυγών ελεύθερης βοσκής και βρίσκεται στο Αγρόκτημα Φίλιππος στην Ευρύχου. Για την καλύτερη δυνατή μεταχείριση και ευημερία των πουλερικών η φάρμα είναι δενδροφυτεμένη με ελαιόδεντρα, πεύκα, συκαμινιές και κλήματα και σπέρνεται με εποχιακά χόρτα που αποτελούν μέρος της ημερήσιας διατροφής των πουλερικών που κυκλοφορούν ελεύθερα σε μια έκταση 25 δεκαρίων. 

Το βραβείο εξαιρετικής διαφωτιστικής δράσης για τα ζώα, (απονέμεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης, συντάκτης ή παραγωγός ενημερωτικού μέσου, το οποίο συμβάλλει συστηματικά στην προώθηση της προστασίας και ευημερίας των ζώων), απονεμήθηκε στους συντελεστές της τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής του ΡΙΚ «Κοίτα με στα μάτια». Εκτέλεση παραγωγής: Mediabox Ltd. Συντελεστές: Έλμος Νεοκλέους (σκηνοθέτης-παραγωγός), Γιώργος Πήττας (κείμενα-αφήγηση), Τάσος Αρχοντίδης (κινηματογράφηση), Jean-Paul Sacy (Μουσική). 

Η εκπομπή «Κοίτα με στα μάτια» συνέβαλε συστηματικά στην προώθηση της προστασίας και ευημερίας των ζώων κατά τον τελευταίο χρόνο. Έχει παρουσιάσει ποικίλα θέματα και έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό. Παράλληλα με τις τηλεοπτικές προβολές, η εκπομπή «Κοίτα με στα μάτια» διατηρεί και σελίδα στο Facebook στην οποία παρουσιάζονται επίσης όλες οι εκπομπές. Με αυτό τον τρόπο, επικοινωνεί άμεσα με το κοινό.