Το πετρέλαιο τύπου Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης, καθώς τα σημάδια ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά ενισχύονται, εν μέσω παγκόσμιας πίεσης στην αγορά ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον χώρο του αργού σημειώνει άνοδο για έκτη συναπτή ημέρα, ευρισκόμενο σε υψηλό τριετίας, συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ και το αμερικανικό αργό τύπου WTI διευρύνει τα κέρδη του. Τα bullish μηνύματα και προβλέψεις για τις τιμές από τράπεζες και traders, η συνεχιζόμενη εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου και η αίσθηση ότι η ενεργειακή βιομηχανία δεν επενδύει αρκετά στα ορυκτά καύσιμα λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών διατηρούν την προσφορά σε συγκρατημένα επίπεδα.

Το πετρέλαιο πραγματοποιεί ράλι από τις αρχές του 2021, καθώς η παγκόσμια πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της Covid-19 έχει διευρύνει τη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους, γεγονός που έχει μειώσει τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Η τεράστια άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει ενισχύσει την πεποίθηση ότι το πετρέλαιο θα επωφεληθεί από όσους αναζητούν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές. Η Trafigura Group, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, βρίσκεται μεταξύ όσων προβλέπουν υψηλότερες τιμές, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

“Φαίνεται ότι το ράλι του πετρελαίου έχει ακόμη κάποιον δρόμο”, ανέφερε ο John Driscoll, επικεφαλής στρατηγικής στην JTD Energy Services.

Την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας αποσύρουν τις πανδημικές μειώσεις στην παραγωγή τους με μεγάλη προσοχή. Αργότερα εντός της ημέρας, ο OPEC θα ανακοινώσει το παγκόσμιο outlook του για το πετρέλαιο. 

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης ενισχύεται κατά 1,1% στα 80,43 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.

Η ζήτηση για αργό θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως όσο οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται, εκτίμησε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.

Πηγή: Capital.gr