Η μια καταγράφει για τρίτη συνεχή χρονιά πρωτιά στην προώθηση της διαδικασίας ανακύκλωσης εντός των ορίων της, η άλλη διατηρεί το θλιβερό «προνόμιο» να είναι η μοναδική πόλη της Κύπρου στην οποία ο θεσμός της ανακύκλωσης ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Κισσόνεργα και Πάφος, αντίστοιχα, αν και απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα η μια από την άλλη, απέχουν «έτη φωτός» στις διαδικασίες και στην εμπέδωση της φιλοσοφίας της ανακύκλωσης.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει πάντως από φέτος, αφού ο Δήμος Πάφου κάνει μια νέα αρχή στο θέμα. Όπως έχει ανακοινώσει πρόσφατα, ενημερώνοντας και τους δημότες του, ο Δήμος επαναφέρει το πρόγραμμα της κατ’ οίκον συλλογής των ανακυκλώσιμων ειδών και την διαχείριση τους από την Green Dot. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται μείζονος σημασίας για την περιβαλλοντική πολιτική στην πόλη της Πάφου, αφού εν αντιθέσει με την κοινότητα της Κισσόνεργας που για μια ακόμη χρονιά βάσει των επίσημων στοιχείων κατέλαβε την πρωτιά σε θέματα ανακύκλωσης στην επαρχία, ο Δήμος Πάφου παραμένει ουσιαστικά για χρόνια εντελώς ανενεργός στο θέμα αυτό.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Εύρος Λοιζίδης, επισημαίνοντας ότι μερικά χρόνια μετά τις διαφορές και εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ Δήμου Πάφου και Green Dot για το πρόγραμμα, η ανακύκλωση στην πόλη επί της ουσίας δεν επανήλθε ποτέ, μέχρι σήμερα που έχει αποφασισθεί η επαναφορά της καμπάνιας για την κατ’ οίκον συλλογή των προς ανακύκλωση ειδών.

« Ούτε η από πόρτα σε πόρτα ανακύκλωση, ούτε και η λειτουργία σημείων απόθεσης των υλικών εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Πάφο», τόνισε. « Επιπροσθέτως, τα σημεία με τους κάδους που έχουν παραμείνει σε κάποιες περιοχές, επί της ουσίας λειτουργούν σήμερα ως εστίες ρύπανσης, αφού γύρω τους δημιουργούνται άλλα σημεία απόρριψης απορριμμάτων, ενώ και ασυνείδητοι πολίτες ρίχνουν μέσα στους ειδικούς κάδους οτιδήποτε άλλο παρά ανακυκλώσιμα υλικά».

Ο Εύρος Λοιζίδης τόνισε ότι δημοτική αρχή και αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα πρέπει να επανατοποθετήσουν το θέμα αυτό σε σωστή βάση με την επαναφορά του προγράμματος το προσεχές διάστημα, αφού δεν τιμά την Πάφο και τους εκπροσώπους της η σημερινή κατάσταση.