Μείωση φόρων (φόρος επαγγελματικών υποστατικών και σκυβάλων) των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό, έχουν ζητήσει δημότες με επαγγελματικά υποστατικά (καταστήματα, καφετερίες και άλλα), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης.
 
Ανέφερε ότι σε επικοινωνία μαζί του οι δημότες με επαγγελματικά υποστατικά «έκαναν έκκληση να μεταφέρει στο δημοτικό συμβούλιο ότι χρειάζονται τη βοήθεια τους (μικρές επιχειρήσεις) για να πάρουν μπρος μετά και το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων τους».
 
Ο Δήμαρχος είπε ότι «εκεί και όπου μπορούμε και μέσα στις δυνατότητες του Δήμου το συμβούλιο θα εξετάσει το αίτημα αυτό» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος βλέπει ότι έχει βάση το συγκεκριμένο αίτημα και θα το μεταφέρει στο συμβούλιο.
 
Μείωση ΦΠΑ 5% και φόρου κεφαλαιουχικών κερδών

Κληθείς ως κτηματικός εμπειρογνώμονας, να εκφράσει την άποψη του σε σχέση με την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς εισηγήθηκε τη μείωση  του ΦΠΑ στο 5% για αγορά ακινήτου (οικίας, οικοπέδου κ.λπ.) μέχρι το τέλος του 2021, προσθέτοντας ότι στη Ελλάδα έχει καταργηθεί ο ΦΠΑ στα ακίνητα.

Επίσης εισηγήθηκε τη μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 10% για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
 
Σε σχέση με το πώς ανταποκρίθηκαν στην πανδημία οι Δήμοι, ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα κοινωνικά μέτρα που έλαβαν οι Δήμοι «αναδεικνύουν την ανάγκη να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κύριος πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κινητοποίησης των πολιτών προκειμένου να υποστηριχθούν υλικά και ψυχολογικά οι ευπαθείς ομάδες συνδημοτών μας».
 
«Χρειάζεται η πολιτεία σε κατοπινό στάδιο να ενισχύσει οικονομικά -και όχι μόνο- την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας της και την νομοθετική ρύθμιση και εξουσία για αυτό που έχουν πράξει – την κοινωνική αλληλεγγύη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι ο καιρός να δοθούν οι εξουσίες και οι πόροι στα Δημαρχεία για να δούμε πραγματικά πως βελτιώνεται η επόμενη ημέρα στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.
 
Στο σημείο αυτό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «είναι καιρός να προχωρήσουμε στη ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι να πάρουν αρμοδιότητες ώστε να είναι “πραγματικά Τοπικές Κυβερνήσεις”.
 
Πρώτιστο, συνέχισε, δεν είναι με ποιόν Δήμο θα συνενωθούμε ως Αγλαντζιά όσο η επόμενη μέρα να μας βρίσκει καλύτερους στην εξυπηρέτηση του δημότη.
 
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μέτρα που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς είπε ότι έχουν γίνει απολυμάνσεις δρόμων και δημόσιων χώρων και κτιρίων, ενώ έχουν συσταθεί κέντρα εθελοντών (για διανομή φαγητού/ τροφίμων/ φάρμακα κλπ) ευπαθών ομάδων παίρνοντάς τα στα σπίτια των ασθενών.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν διατεθεί χρήματα από κάποιους Δήμους και Κοινότητες με τη βοήθεια και στήριξη των πολιτών, προς την προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19. 
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων είτε πρόκειται για εργατικό προσωπικό, υπαλλήλους και συνεργάτες, ενώ εφαρμόστηκαν ενημερώσεις και έλεγχοι (tests) για τον ιό, διανομή και τροφοδοσία με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας κ.λπ.
 
Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς είπε ακόμη ότι δόθηκε έμφαση στην τεχνολογία για να εξυπηρετούνται οι δημότες – εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά κέντρα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακές πληροφορίες) ενώ εφαρμόστηκε σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας καθώς και άδειες για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.