Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός του Δήμου Στροβόλου, για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες, η δουλειά των οποίων θα είναι να εντοπίζουν και να «παροτρύνουν», επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν καθυστερημένες οφειλές στον Δήμο για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι «παροτρύνοντες» θα εργάζονται με ποσοστό επί των εισπράξεων του Δήμου που θα προέρχονται αυστηρά από εκείνους που πλήρωσαν οφειλές, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του παρόχου της υπηρεσίας «παρότρυνσης». Ενώ σε άλλη περίπτωση Δήμου, που διεξήγαγε ανάλογο διαγωνισμό, οι υπηρεσίες περιλάμβαναν ακόμα και τη διαχείριση αστικών διώξεων για καθυστερημένες οφειλές, στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου, επέλεξαν πιο ήπια διαδικασία, αυτήν της «παρότρυνσης» προς του οφείλοντες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα χρέη 30 εκατ. για νερό από τοπικές Αρχές

Σύμφωνα με τον τίτλο του διαγωνισμού, ο Δήμος Στροβόλου, αφορά την «παροχή υπηρεσιών για εντοπισμό χρεωστών του Δήμου και παρότρυνσή τους για εξόφληση των οφειλών τους προς τον Δήμο. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα,  κριτήριο επιλογής θα είναι το ποιο χαμηλό ποσοστό που θα ζητηθεί επί των εισπράξεων του Δήμου που θα εξασφαλιστούν λόγω των «παροτρύνσεων» του αναδόχου. 

Η διαδικασία προβλέπει ότι, θα επιλεγούν από τον Δήμο μητρώα χρεωστών, όπως για τέλη σκυβάλων, τέλη επαγγελματικής άδειας και άλλα. Τα μητρώα αυτά, θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή στον ανάδοχο, ο οποίος θα υπογράψει μια σειρά δεσμεύσεων ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά θα περιλαμβάνουν περίπου είκοσι χιλιάδες χρεώστες και αφορούν την περίοδο 2013-2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κυνήγι €20 εκατ. ο Δήμος Λάρνακας

Τα μητρώα θα περιλαμβάνουν στοιχεία διαμονής και τηλέφωνα όπου υπάρχουν. Ο ανάδοχος θα επιχειρήσει να εντοπίσει από τα γραφεία του, όπως τονίζεται, κάθε χρεώστη και θα έρθει σε επικοινωνία μαζί του και θα τον παροτρύνει όπως προσέλθει στο Δημοτικό Ταμείο για να εξοφλήσει τις οφειλές του. Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των οφειλετών προς τον Δήμο, θα γίνεται σε «οποιοδήποτε μέρος εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας εντοπιστούν οι χρεώστες που περιλαμβάνονται στους καταλόγους που θα δοθούν στον ανάδοχο».

Ο ανάδοχος, κατά την επικοινωνία του με τους οφειλέτες, οφείλει να συμπεριφέρεται με ευγένεια και ευπρέπεια παρουσιάζοντας θετική στάση και αντιμετώπιση έναντι των οφειλετών, με στόχο την υλοποίηση του αντικειμένων της Σύμβασης για είσπραξη των οφειλών έναντι του Δήμου.