Παρελθόν πριν γίνει παρόν αποτέλεσε η μια γιατρός που θα ερχόταν από την Ελλάδα για να αντικαταστήσει τον γιατρό στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο οποίος μαζί με συνάδελφό του τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για σκοπούς διευκόλυνσης των ερευνών για τον θάνατο της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή.

Η γιατρός φαίνεται πως δέχθηκε έμμεσο εκφοβισμό για να μην έρθει στην Κύπρο, αφού της ανέφεραν ότι δεν θα της έδιναν τους φακέλους των ασθενών για να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Η γιατρός τελικά ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας ότι δεν θα έρθει στην Κύπρο, αφού αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε και το κατάλληλο κλίμα για ν’ ασκήσει το λειτούργημά της. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη κινήθηκε αστραπιαία και κλήθηκε άλλος γιατρός από την Ελλάδα για να καλύψει το κενό που άφησε με τη διαθεσιμότητα ο ένας γιατρός στο Μακάρειο. 

Για να μην υπάρξουν τα ίδια παρατράγουδα όπως συνέβη και με την πρώτη γιατρό, το όνομα του αντικαταστάτη κρατήθηκε μυστικό. Αυτός θα έρθει στην Κύπρο την Κυριακή και τη Δευτέρα θα εμφανιστεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο για ν’ αναλάβει καθήκοντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπειρογνώμονας στις έρευνες για 15χρονη

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη της προηγούμενης Δευτέρας, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, είχε αποφασιστεί ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν θα επιστρατευόταν γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπως και έγινε, ενώ θα έρθουν στην Κύπρο άλλοι δύο επαγγελματίες υγείας από την Ελλάδα, με τον πρώτο να πιάνει δουλειά την ερχόμενη εβδομάδα και να παραμένει στο νοσηλευτήριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένος μαζί με τη γενική διευθύντρια να παρέμβουν αν χρειαστεί, ώστε να μην υπάρξει κενό στη φροντίδα των ασθενών. Όσον αφορά στον αντικαταστάτη του άλλου γιατρού, δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διαθεσιμότητα των δύο γιατρών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, τόσο από τους ίδιους όσο και από γονείς παιδιών που παρακολουθούνται εκεί. Οι γονείς εστιάζουν τις διαμαρτυρίες τους στο γεγονός ότι αυτοί γνωρίζουν τις περιπτώσεις και πως τυχόν αλλαγή γιατρού πιθανόν να θέσει ζωές σε κίνδυνο. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους γονείς πως θα γίνει αντικατάστασή τους ώστε η φροντίδα που είχαν να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι γονείς επιμένουν στην άρση της διαθεσιμότητας των δύο γιατρών.

Στο μεταξύ, ούτε και χθες η Αστυνομία αποτάθηκε στον θανατικό ανακριτή για την έκδοση διατάγματος που να επιτρέπει την εκταφή της σορού της 15χρονης Ιωάννας. Αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την άλλη βδομάδα μετά και από συνεννόηση με τους γονείς της και σεβασμό προς τις επιθυμίες τους. Η Αστυνομία, μετά το πράσινο φως που πήρε από το υπουργείο Υγείας και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τις έρευνες, έχει προβεί σε ενημέρωση της οικογένειας και γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η νεκροτομή που θεωρείται ως υποβοηθητική στις έρευνες.