Άρον- άρον κατατίθεται στη Βουλή το πακέτο επτά νομοσχεδίων που θα αποτελουν το νέο νομικό πλαίσιο για την πώληση και διαχείριση πιστωτικών διευκολύνσεων, εξυπηρετούμενων και μη.

Ουσιαστικά, με τη δέσμη των νομοσχεδίων εναρμονίζεται η Δημοκρατία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τους διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων (δανείων). Τα κράτη μέλη όφειλαν να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή Οδηγία μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στις 24 Ιανουαρίου έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της μη συμμόρφωσής της με την ευρωπαϊκή Οδηγία. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τα επτά νομοσχέδια, η προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει σε καταχώρηση προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον του ελεγχόμενου κράτους.

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, η ευρωπαϊκή Οδηγία αποτελεί συνέχεια των μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τη στήριξη της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών για τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η πώληση τέτοιων δανείων δεν υπονομεύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Δεδομένου ότι αγοραστές μη εξυπηρετούμενων δανείων αναθέτουν τις δραστηριότητες διαχείρισης σε διαχειριστές πιστώσεων, η Οδηγία στοχεύει στη θέσπιση ενιαίων απαιτήσεων για την αδειοδότηση και αποτελεσματική εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες.

Αναλυτικά, τα νομοσχέδια στοχεύουν στην εναρμόνιση με το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ, χωρίς να υπονομεύονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών, ενώ θα συμβάλουν και στη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Επιπρόσθετα, αποτελούν και εθνικές ρυθμίσεις που συμπληρώνουν το ευρύτερο πλαίσιο για προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.