Μέσω της τροποποίησης τριών νόμων, η Δημοκρατία θα μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία για τους διαχειριστές πιστώσεων. Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και για την στήριξη της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η πώληση δανείων δεν θα υπονομεύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Επιπρόσθετα, η Οδηγία αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων του Συμβουλίου της ΕΕ για την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσω της εξάλειψης των αδικαιολόγητων εμποδίων στη διαχείριση δανείων από τρίτους, στη μεταβίβαση δανείων και στην ταχεία εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση των εξασφαλίσεων.

Η Οδηγία της ΕΕ προωθεί την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα ΜΕΔ στην ΕΕ, εξαλείφοντας τα εμπόδια και καθορίζοντας δικλίδες για τη μεταβίβασή τους από πιστωτικά ιδρύματα σε αγοραστές πιστώσεων. Οι νόμοι που θα τροποποιηθούν αφορούν τους περί Διαχειριστών Πιστώσεων και Αγοραστών Πιστώσεων, τους περί Συμβάσεων Καταναλωτικής Πίστης και τους περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανάβουν τις μηχανές εκποιήσεων – Στο σφυρί 171 ακίνητα

Κόκκινο πανί η πρόσβαση διαχειριστών στα τραπεζικά βιβλία

Χθες, το ΥΠΟΙΚ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα σχετικά νομοσχέδια, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 20 του μήνα. Με την Οδηγία της ΕΕ καθιερώνεται πλαίσιο τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων πίστωσης, που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με το οποίο  θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και να υπόκεινται στην εποπτεία των αρχών.

Σήμερα, οι αγοραστές  και οι διαχειριστές πιστώσεων δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς.Μάλιστα, η περιορισμένη συμμετοχή αγοραστών πιστώσεων επέφερε περιορισμένη ζήτηση, έλλειψη ανταγωνισμού και χαμηλές τιμές αγοράς για τα χαρτοφυλάκια συμβάσεων πίστωσης στις δευτερογενείς αγορές, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πώληση μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων πίστωσης από τα πιστωτικά ιδρύματα.  Η Οδηγια καλύπτει τους αγοραστές πιστώσεων που ενεργούν στο πλαίσιο της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας όταν αποκτούν σύμβαση πίστωσης, μόνον όταν η  σύμβαση πίστωσης είναι μη εξυπηρετούμενη.