Σε απόγνωση οι γονείς παιδιών με ρευματοπάθειες. Η μοναδική παιδορευματολόγος που εργαζόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο αφυπηρετεί και τα περίπου 200 παιδιά με ρευματοπάθειες στην Κύπρο θα μείνουν στην ουσία ξεκρέμαστα αφού στον ιδιωτικό τομέα και εντός του ΓεΣΥ υπάρχει μόνο άλλη μια γιατρός η οποία διαθέτει την συγκεκριμένη εξειδίκευση αλλά έχει ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα καθώς εξυπηρετεί και ενήλικες ασθενείς.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας «γνώριζε εδώ και μήνες ότι η παιδορευματολόγος του Μάκαριου νοσοκομείο θα αφυπηρετήσει, σήμερα είναι η τελευταία της ημέρα, και δυστυχώς δεν έχει μεριμνήσει για την έγκαιρη αντικατάσταση της», ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου Άντρη Φωκά προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή τα παιδιά θα μείνουν χωρίς γιατρό και δυστυχώς κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη».

Ο σύνδεσμος, είπε η κ. Φωκά, «είχε συνάντηση και με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό. Θα δώσουμε στον Υπουργό κάποιο χρόνο για να κάνει τις κινήσεις του, ωστόσο, αν και πάλι δεν δούμε προσπάθεια για αντικατάσταση της γιατρού δεν αποκλείουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το γεγονός ότι υπάρχει άλλη μια ιδιώτης γιατρός που παρακολουθεί και παιδιά δεν μας λύνει το πρόβλημα. Η γιατρός αυτή έχει και τους ενήλικες ασθενείς της. Πέραν αυτού πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι είναι διαφορετικό τα παιδιά να παρακολουθούνται στο Μακάρειο νοσοκομείο, να έχουν οι γονείς όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται κλπ. Υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης», τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου.

Στο μεταξύ το πρόβλημα επισημαίνουν εδώ και καιρό γονείς παιδιών με ρευματοπάθειες, οι οποίοι  αποστέλλουν επιστολές τόσο στο υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΠΥπΥ, όσο και στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Χαρακτηριστική ήταν η επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό μητέρα παιδιού με ιδιοπαθή αρθρίτιδα:

«Σας στέλνω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω τη μεγάλη λύπη και απογοήτευση μου όσον αφορά την αφυπηρέτηση και μη αντικατάσταση της παιδορευματολόγου του Μάκαριου νοσοκομείου.

Με την ιδιότητα της μητέρας, της οποίας το 8 χρονών παιδί της διαγνώσθηκε νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα και μέχρι σήμερα παρακολουθείτο από την γιατρό αυτό στο Μακάρειο νοσοκομείο, σας εκφράζω ξανά τη λύπη μου και τη μεγάλη ανασφάλεια που νιώθω, σαν γονιός, αφού το παιδί μου θα παραμείνει χωρίς την επίβλεψη της γιατρού του για ένα μη καθορισμένο χρονικό διάστημα».

Απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας η μητέρα συνέχιζε στην επιστολή της: «Δεν ξέρω τι γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη πάθηση αλλά να σας ενημερώσω πως το παιδί μου παίρνει φαρμακευτική αγωγή κατά την οποία χρειάζεται επίβλεψη από εμένα σαν γονιό και στη συνέχεια από έμπειρο γιατρό. Κάποια από τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες, κύριε Δαμιανέ, για τις οποίες επιβάλλεται να επικοινωνήσεις με τον γιατρό του παιδιού άμεσα για να σε καθοδηγήσει γιατί όπως θα καταλάβατε γιατροί δεν είμαστε. Και πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, αν λέω αν, υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες των φαρμάκων στο παιδί μου εγώ με ποιόν θα επικοινωνήσω εφόσον δεν έχει το παιδί μου πλέον γιατρό για να το εξετάζει;»

Ο Υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ετοίμασε επιστολή την οποία απέστειλε χθες στον ΟΚΥπΥ ζητώντας ενημέρωση αλλά και προκήρυξη θέσης για την πρόσληψη γιατρού που να κατέχει την εξειδίκευση της παιδορευματολογίας.

Από πλευράς του ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε υπάρχει πρόθεση για προκήρυξη της θέσης την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την εξεύρεση γιατρού.