Χίλια κιλά ναρκωτικών τα τελευταία τριάμισι χρόνια εντόπισε η ΥΚΑΝ στην Κύπρο, ποσότητες που παλαιότερα θα θεωρούνταν εξωφρενικές για τα κυπριακά δεδομένα. Κάνναβη και κοκαΐνη είναι οι κύριες ουσίες που κυκλοφορούν στην αγορά, με τα κυκλώματα να επιστρατεύουν νεαρούς κυρίως Ελλαδίτες χωρίς εγκληματικό παρελθόν, για να τα μπάσουν στη χώρα μας και μετά να τα διαθέσουν.

Η αύξηση στις κατασχέσεις δεν είναι άσχετη, όπως ανέφεραν στον «Φ» μέλη της ΥΚΑΝ, με τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει κυρίως από χρήστες ναρκωτικών, αλλά αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι λαθρέμποροι επιχειρούν να φέρουν μεγάλες ποσότητες σε μια δόση ρισκάροντας μια φορά, παρά να εισάγουν μικρότερες ποσότητες, παίρνοντας αλλεπάλληλα ρίσκα.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι πως φέτος οι ποσότητες κάνναβης που έχουν εντοπιστεί ξεπέρασαν τα 215 κιλά, την ώρα που υπολείπονται άλλοι 5 1/2 μήνες για να λήξει η χρονιά. Όπως σχολίαζαν οι ίδιοι αξιωματικοί, αυτά είναι τα ναρκωτικά που καταφέρνει η Υπηρεσία να εντοπίσει και που θεωρείται ότι δεν είναι τα μόνα που εισάγουν οι παράνομοι. Πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φτάνουν στην αγορά χωρίς να εντοπίζονται, γι’ αυτό και οι προσπάθειες είναι αδιάκοπες. Αυτό που φαίνεται τώρα ως νέα τάση, είναι να παραγγέλλονται ναρκωτικά από το διαδίκτυο από άτομα που κάνουν χρήση ή από χρήστες που θέλουν να πωλήσουν μικροποσότητες για να βγάλουν έξτρα χρήματα. Γι’ αυτό και η ΥΚΑΝ έχει εντείνει τις προσπάθειες της σε συνεργασία με το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών αλλά και τις εταιρείες ταχυμεταφορών, ώστε να ελέγχονται τα δέματα που έρχονται από το εξωτερικό και θεωρούνται ύποπτα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΚΑΝ, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχουν εντοπιστεί 998 κιλά ναρκωτικών, ενώ αν υπολογιστούν και οι ποσότητες του 2018 τότε ο συνολικός αριθμός των ναρκωτικών που κατασχέθηκε εκτοξεύεται στα 1323 κιλά, αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρα μας. Οι μεγάλες ποσότητες που εντοπίζονται σχετίζονται και με τις διαπιστώσεις ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν την μπάζα τους και να μείνουν αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποσείοντας τις υποψίες από τους ώμους τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, το 2019 κατασχέθηκαν 227,4 κιλά κάνναβης, 60 κιλά ρητίνης κάνναβης, 48,7 κιλά κοκαΐνης και ένα κιλό περίπου μεθαμφεταμίνης. Για το 2020 η ΥΚΑΝ κατάφερε να εντοπίσει 208 κιλά κάνναβης, και 5 κιλά κοκαΐνης. Για το 2021 οι ποσότητες που εντοπίστηκαν ήταν: 240,6 κιλά κάνναβης, και 5,5 κιλά κοκαΐνης. Εντοπίστηκαν επίσης 3,7 κιλά μεθαμφεταμίνης, ποσότητα που για πρώτη φορά εντοπίζεται σε τόσο βάρος. 

Φέτος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι κατασχέσεις ανέβηκαν στα 188 κιλά κάνναβης, 15,2 κιλά κοκαΐνης και 3,4 κιλά μεθαμφεταμίνης. Για το 2018 οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 318,6 κιλά κάνναβης, μισό κιλό ρητίνης κάνναβης και πέντε κιλά κοκαΐνης. 

Τα 318 κιλά κάνναβης που εντοπίστηκαν το 2018 είναι η μεγαλύτερη ποσότητα η οποία εντοπίστηκε σε μια χρονιά, ενώ τα 49 σχεδόν κιλά κοκαΐνης που κατάσχε η ΥΚΑΝ το 2019 ήταν τα περισσότερα ώς τώρα.

Η Υπηρεσία προβαίνει και σε κατασχέσεις άλλων ναρκωτικών εκτός από την κάνναβη και την κοκαΐνη, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Ενδεικτικό είναι πως η έκστασι, βρίσκεται ανάμεσα στα ναρκωτικά που προτιμούνται από νεαρούς κυρίως. Το 2018 είχαν κατασχεθεί 939 δισκία, το 2019 άλλα 2400 και τα επόμενα χρόνια σε μικρές ποσότητες. Επίσης, το 2021 είχε εντοπιστεί 1,6 κιλά του ναρκωτικού «μύκονος υπνοφόρος».  

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Αστυνόμος Β’, Στέλιος Σεργίδης, η αύξηση χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών φαίνεται να γίνεται και μέσω ψηφιακών αγορών σε όλη τη Ευρώπη. Ο ίδιος σημείωσε, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία κατά πόσο έχει αυξηθεί η ψηφιακή αγορά, αλλά αυτό το έχει παρατηρήσει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Υπηρεσία Καταπολέμησης από τις υποθέσεις που διερευνά, οι πύλες εισόδου των ουσιών αυτών είναι κυρίως τα λιμάνια, οι μαρίνες, τα αεροδρόμια καθώς και ταχυδρομικώς. Ο κ. Σεργίδης, ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες για τη διευθέτηση αυτού του θέματος.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Δώστε μέσα στις διωκτικές αρχές

Ο πόλεμος των διωκτικών Αρχών με τους εμπόρους των ναρκωτικών είναι αδιάκοπος. Ελπίζουμε η έρευνα που διατάχθηκε για τον διοικητή της Υπηρεσίας, να μην επηρεάσει το σημαντικό της έργο όσν αφορά στον εντοπισμό ναρκωτικών πριν διοχετευτούν στην αγορά. 

Πρέπει όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον εντοπισμό των ναρκωτικών. Οι λαθρέμποροι εξελίσσονται και βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τις Αρχές. Δεν γίνεται σήμερα να μην υπάρχει ειδικό μηχάνημα που να σκανάρει τα εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Λεμεσού. Χρειάζονται σύγχρονα μέσα, ώστε να μην στηριζόμαστε μόνο στις πληροφορίες ή στο ποιος θα μας κινήσει υποψίες. Αυτά είναι ξεπερασμένα.