Η παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000 με την έκδοση διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης είναι ένα από τα θέματα που καταπιάνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της για τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕπ) αποφάσισε να παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Οδηγία των Οικοτόπων, αφού από τους 37 τόπους που έχει χαρακτηρίσει ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), δεν έχει ακόμα θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για 28 από αυτούς. Επιπλέον, οι στόχοι διατήρησης που έχουν θεσπιστεί για πέντε τόπους κρίνονται ως ανεπαρκείς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα είδη και οι οικότοποι στους εν λόγω τόπους δεν προστατεύονται δεόντως. Για το θέμα η ΕΕπ απέστειλε στην ΚΔ προειδοποιητική επιστολή τον Ιούνιο του 2021 και, στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2022, αιτιολογημένη γνώμη.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, με επιστολή της προς τον Υπουργό ΓΑΑΠ, εξέφρασε, από τον Αύγουστο του 2021, τη σοβαρή ανησυχία της σε σχέση με την υπό αναφορά προειδοποιητική επιστολή και είχε κρούσει πολύ έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το ενδεχόμενο προσαγωγής της ΚΔ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιβολής ποινών. Ο Υπουργός ΓΑΑΠ διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή της υπό αναφορά Οδηγίας και προσαρμόζονται με τις υποδείξεις της ΕΕπ, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω διαδικασίες.

Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι, στην περίοδο που μεσολάβησε από την ημερομηνία αποστολής της προειδοποιητικής επιστολής και της επιστολής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατέστη εφικτή η ετοιμασία μόνο 10 Διαταγμάτων, εκ των οποίων μάλιστα τα μισά κρίνονται, από την ΕΕπ, ως ανεπαρκή. Δυστυχώς διαφαίνεται ότι για ακόμα μια φορά οι παραινέσεις της Υπηρεσίας αγνοήθηκαν και οι ανησυχίες της επιβεβαιώθηκαν.

Τον Μάρτιο 2024, το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον της Υπουργού ΓΑΑΠ, η οποία πληροφόρησε ότι αναγνωρίζει πλήρως τις ανησυχίες της Υπηρεσίας και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του Υπουργείου ΓΑΑΠ ως προς τις αποφάσεις και ενέργειες που έγιναν από πλευράς ΕΕπ . Επίσης, επιβεβαίωσε την κοινή επιθυμία για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, παραπέμποντας σε χρονοδιάγραμμα ενεργειών και τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο είναι σημαντικές.

Στην απάντηση της Υπουργού σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ολοκληρωθούν τα διατάγματα στα χρονικά πλαίσια τα οποία καθορίστηκαν και που δεν ξεπερνούν την πλήρη ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του 2025, με ποιοτικό και επιστημονικά ορθό τρόπο. Τονίζεται από πλευράς Υπουργού ότι «σε αντίθετη περίπτωση και σε επίδειξη της όποιας σκόπιμης κωλυσιεργίας ή και αμέλειας, μόλις αυτή εντοπιστεί και τεκμηριωθεί, θα γίνει αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που διαθέτω με βάση το διοικητικό δίκαιο».