Είμαι υπήκοος Ελλάδας και κάτοχος κυπριακής ταυτότητας η οποία έληξε τον Μάρτη του 2017. Πήγα να την ανανεώσω και μου είπαν ότι δεν μπορούν να μου την ανανεώσουν ούτε και να μου δώσουν τον ίδιο αριθμό, επειδή ήδη τον έδωσαν σε Φιλιππινέζα. Αν είναι δυνατόν! Τους είπα ότι δεν γίνεται τώρα, μετά από τόσα χρόνια, να αλλάξει ο αριθμός της ταυτότητάς μου και μου είπαν να μου δώσουν ένα χαρτί στο οποίο να αναγράφεται ότι μέχρι τον Μάρτη του 2017 είχα τον συγκεκριμένο αριθμό ταυτότητας. Γιώργος Γ.

Για τα όσα αναφέρει ο αναγνώστης μας, ενημερώσαμε χθες το πρωί τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος έδωσε οδηγίες για άμεση διερεύνηση. Σε λιγότερη από μια ώρα, επικοινώνησε με τη στήλη λειτουργός που ανέλαβε τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

Όπως μας είπε, ο αναγνώστης μας είναι Ελλαδίτης μόνιμος κάτοικος Κύπρου και είχε ταυτότητα κυπριακή που εκδόθηκε πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ταυτότητά του είχε το λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και φαινομενικά ανήκε σε Κύπριο πολίτη, όμως σε αυτήν αναγραφόταν ότι είναι υπήκοος Ελλάδας.

Μετά την ένταξη όμως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκδοση του συγκεκριμένου τύπου ταυτοτήτων σταμάτησε. Ο αναγνώστης μας δεν μπορεί να είναι κάτοχος κυπριακής ταυτότητας, εκτός και εάν υποβάλει αίτηση και αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια.  Όπως μας είπαν, ο αριθμός της ταυτότητάς του όντως έχει λήξει, όμως δεν έχει δοθεί σε άλλο άτομο.