Προσωπικοί γιατροί του δημοσίου διαχωρίζουν τη θέση τους από τις συντεχνίες τους και δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται να επωμισθούν μόνοι τους ολόκληρο το βάρος των εφημεριών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση της Πέμπτης για λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων μόνο από γιατρούς του δημοσίου στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, αλλά η ΠΑΣΥΚΙ λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν.

Οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί διαμηνύουν στους συναδέλφους τους του δημοσίου, ότι «δεν σημαίνει ότι θα αγοράσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια επειδή θα συμμετέχουν στις εφημερίες στα Κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ», με τους παιδίατρους να αποδέχονται να συνδράμουν στο πρόγραμμα εφημεριών του δημοσίου αν χρειαστεί, και τους ΠΙ για ενήλικες να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. 

Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας βρίσκει την απόφαση ως μια καλή αρχή, ενώ ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να βγάλει πρόγραμμα για να καλύψει τις ανάγκες παγκύπρια και ο ΟΑΥ ψάχνει να βρει χώρο για να στεγάσει τους ιδιώτες γιατρούς τον Οκτώβριο. Η απόφαση που λήφθηκε προχθές και προνοεί ότι από τις 9 Ιουλιου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ θα λειτουργούν μόνο στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ και θα στελεχώνονται μόνο από γιατρούς του δημοσίου (με τη συνδρομή ιδιωτών, εάν δεν βγαίνει το πρόγραμμα) ενώ από τον Οκτώβριο και μετά στο πρόγραμμα εφημεριών θα ενταχθούν και οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι όμως θα στεγάζονται σε χώρους που θα εξεύρει μέχρι τότε ο ΟΑΥ, αδιαμφισβήτητα προκάλεσε μπάχαλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελεσίγραφο: 2024 κλείνουν την στρόφιγγα για ΟΚΥπΥ

Όπως μάλιστα διαπιστώνεται, έπεται και συνέχεια αφού αν η ομάδα προσωπικών γιατρών του δημοσίου (όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι) που απέστειλε χθες επιστολή ενημερώνοντας επίσημα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη μη συμμετοχή των ιδιωτών, αρνηθεί και στην πράξη να συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών, σίγουρα τα εφημερεύοντα ιατρεία δεν θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν καθώς ήδη ο ΟΚΥπΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δυσκολεύεται ακόμα και με το σύνολο των γιατρών που διαθέτει, να καταρτίσει πλάνο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες παγκύπρια χωρίς να χρειαστεί η συνδρομή ιδιωτών γιατρών.

Η ασυνεννοησία άρχισε να φαίνεται από νωρίς χθες το πρωί. Οι τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων ενδεικτικές της κατάστασης. Από πλευράς των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, ο πρόεδρος του κλάδου Μωυσής Λάμπρου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την έναρξη της λειτουργιάς των εφημερευόντων ιατρείων. «Η συνομιλία μας σήμερα έπρεπε να είχε το χρώμα της επιτυχίας για όλους». Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έφερε τόσο η ΠΑΣΥΔΥ όσο και η ΠΑΣΥΚΙ στην παρουσία ιδιωτών γιατρών στα Κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ, ο κ. Λάμπρου δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι «με την απόφαση όλες οι ενστάσεις έχουν λήξει αφού το θέμα λύθηκε. Να βλέπουμε όλοι ότι οι γιατροί του δημοσίου είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή». 

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ωστόσο, τοποθετήθηκε με μάλλον διαφορετικό τρόπο. Σε δηλώσεις του στον «Active» ο Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι «λανθασμένα ανακοινώθηκε και θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία τις 9 Ιουλίου. Είπαμε στόχος μας είναι να λειτουργήσουν στις 9 Ιουλίου εάν και εφόσον λυθούν κάποια θέματα που ακόμα εκκρεμούν». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας «ξεσήκωσε τους γιατρούς και τώρα τρέχουμε εμείς να τους ενημερώσουμε σχετικά». 

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Οικογενειακών Γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης, ανέφερε στον «Φ» ότι «εμείς βρεθήκαμε προ εκπλήξεως με αυτή την απόφαση», ενώ για το κατά πόσον οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί για ενήλικες θα αποδεχθούν να καλύπτουν εφημερίες για να καλύψουν ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν στον δημόσιο τομέα, είπε πως «από τη μια δεν μας θέλουν στα κέντρα υγείας γιατί θα εισβάλουμε ως ιδιώτες και μετά μας θέλουν για να τους βοηθούμε. Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσουν τα μέλη μας. Εμείς θα ενημερώσουμε όλους τους γιατρούς μας σχετικά». 

Ο αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Αργύρης Αργυρίου, ανέφερε από πλευράς του σε δηλώσεις του ότι «εμάς μας ικανοποιεί η απόφαση διότι το μεγαλύτερό μας θέμα ήταν να γίνονται οι εφημερίες σε οργανωμένα κέντρα και αυτό είναι που αποφασίστηκε. Το μπαλάκι τώρα είναι στον ΟΑΥ, ο οποίος θα αναλάβει να βρει χώρους για να λειτουργήσουν οι ιδιώτες παιδίατροι στις εφημερίες τον Οκτώβριο». Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ιδιώτες παιδίατροι αποδέχονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του δημοσίου, απάντησε καταφατικά. Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις των συντεχνιών του δημοσίου για την παρουσία ιδιωτών γιατρών στα κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ, απάντησε ότι «με το να πάμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σίγουρα δεν θα σήμαινε να αγοράσουμε τα νοσοκομεία για να τα κάνουμε ιδιωτικά». 

ΑΦΗΝΟΥΝ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Στην επιστολή της, η οποία στάλθηκε στη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ με κοινοποίηση στην Επιτροπη Υγείας της Βουλής και τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η ομάδα προσωπικών γιατρών του ΟΚΥπΥ αναφέρει αυτολεξεί: «Οι προσωπικοί γιατροί του ΟΚΥπΥ αρνούνται κατηγορηματικά να επωμιστούν όλο το βάρος των εφημεριών του ΓεΣΥ μόνοι τους. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι προσωπικοί γιατροί του ΟΚΥπΥ είναι μόλις 86 σε σύνολο 600 προσωπικών ιατρών παγκύπρια» και προσθέτουν: «Σας αναφέρουμε επίσης ότι εμείς ποτέ δεν είχαμε ένσταση στο να εφημερεύουν οι ιδιώτες συνάδελφοί μας στα Κέντρα Υγεία μας, αυτές είναι καθαρά θέσεις και αποφάσεις των συντεχνιακών. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη θέση μας και να διεκδικήσουμε το δίκαιό μας μέχρι τέλους και με όλα τα έννομα μέσα». 

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, απέδωσε την αντίδραση των γιατρών στη μη έγκαιρη ενημέρωσή τους από τον ΟΚΥπΥ λέγοντας «να ρωτήσετε να μάθετε γιατί αντιδρούν αυτοί οι συνάδελφοι. Δεν έπρεπε να ενημερωθούν από τον εργοδότη;». Εξέφρασε ωστόσο άγνοια για το κατά πόσον κάποια μέλη της ΠΑΣΥΚΙ διαφωνούν με την ηγεσία της συντεχνίας τους: «Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να γνωρίζω».