Η ρωσική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κοντά στο 8,5% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 9,5% αυτό τον μήνα, στην όγδοη αύξηση από το 2021, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό ο οποίος είναι διπλάσιος από τον στόχο του 4% της τράπεζας. 

Η κεντρική τράπεζα περιμένει το ΑΕΠ να επεκταθεί κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη 4,7% το προηγούμενο έτος, αντλώντας ώθηση από την ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών. 

Η τράπεζα προβλέπει παράλληλα ο ετήσιος πληθωρισμός να φτάσει το 8,5% το α’ τρίμηνο, αντλώντας ώθηση και από την αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 8,7%. 

Η κεντρική τράπεζα περιμένει πάντως ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους να επιβραδύνει κοντά στο 5% με 6% λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων που έκανε τους προηγούμενους μήνες. Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται πάντως να φτάσει κοντά στο στόχο στο 4% με 4,5% νωρίτερα από τα μέσα του 2023.

Πηγή: Capital.gr