Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές επιστηµονικές µελέτες επικεντρώθηκαν σε τοµείς που έχουν να κάνουν µε εφαρµογές ανάλυσης και πρόβλεψης της µεταβλητότητας των αγορών και τη βελτιστοποίησή τους.

Η ανάπτυξη τέτοιων εφαρµογών στηρίζονται κυρίως στην «Μηχανική Μάθησης” (machine learning), και στην «Τεχνητή Νοηµοσύνη» (artificial intelligence). Σκοπός είναι κυρίως η ανάλυση τεράστιου όγκου δεδοµένων, κυρίως ιστορικών, σε ό,τι αφορά τη συµπεριφορά των αγορών. Αυτό είναι σηµαντικό γιατί οι αγορές συνήθως επαναλαµβάνουν τη συµπεριφορά τους και άρα η ανάλυση της συµπεριφοράς ιστορικά δίνει ενδείξεις για µελλοντικές προβλέψεις στις τιµές των αγορών.

Αναφερόµαστε λοιπόν στην αλγοριθµική επενδυτική µέσω της οποίας στοχεύεται επίσης η καλύτερη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Το algorithmic trading ή algo-trading είναι ουσιαστικά η µεθοδολογία µέσω της οποίας εκτελούνται χρηµατιστηριακές συναλλαγές που βασίζονται σε µαθηµατικά µοντέλα.

Κάτι τέτοιο βέβαια µόνο εύκολο δεν είναι γιατί χρειάζονται για αυτό τον σκοπό υπολογιστές υψηλής ισχύος που στοιχίζουν από µόνοι τους ακόµα και εφταψήφιο σε αριθµό κόστος. Για την ανάπτυξη τέτοιων αλγορίθµων θα πρέπει να υπάρχει ακόµα, µια οµάδα µαθηµατικών, επιστηµόνων διδακτορικού επιπέδου, εξειδικευµένο προσωπικό για τη διαχείριση ρίσκου, αλλά και εκατοντάδες ώρες ανάλυσης και ανάπτυξης των αλγορίθµων µηνιαίως.

Στην Κύπρο δραστηριοποιείται στον τοµέα αυτό µια πολύ ξεχωριστή εταιρεία, η Quant Infinity Holding Ltd (www.qt-infinity.com) η οποία αναπτύσσει από το 2011 επενδυτικούς αλγορίθµους που επικεντρώνονται σε συναλλαγές υψηλών συχνοτήτων. Η εταιρεία είναι πολυεθνικών συµφερόντων και πέραν του γραφείου της Κύπρου στη Λεµεσό, διατηρεί επίσης µέσω της θυγατρικής της εταιρείας γραφεία στη Μόσχα όπου και εργοδοτεί 50 άτοµα κυρίως εξειδικευµένους επιστήµονες στον τοµέα, µαθηµατικούς διδακτορικού επιπέδου και προγραµµατιστές. Η επιλογή της Μόσχας έγινε λόγω της παράδοσης της Ρωσίας σε επιστήµονες µαθηµατικούς αλλά και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο συγκεκριµένο πεδίο µόρφωσης.

Η Quant Infinity Holding Ltd είναι ουσιαστικά µια εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογικές εφαρµογές (αλγορίθµους) για αδειοδοτηµένους και εγκεκριµένους επενδυτικούς οργανισµούς.

Η εταιρεία έχει κυρίως αυτή τη στιγµή πελάτες από την Ευρώπη και την Ασία. Το προϊόν της απευθύνεται κυρίως προς τράπεζες, alternative investment funds, hedge funds, family offices και σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων (asset management firms).

Το επιχειρηµατικό της µοντέλο στηρίζεται καθαρά στο Business-to-Business (B2B) και η εταιρεία δεν έχει οποιαδήποτε ανάµιξη στα των επενδύσεων, διαχείρισης χρηµάτων ή τη διαχείριση πελατολογίου. H εφαρµογή των αλγορίθµων προσφέρεται µέσω white-label και έτσι οι πελάτες της Quant Infinity Holding µπορούν ουσιαστικά να σχεδιάσουν τα δικά τους προϊόντα στη βάση αυτής της λύσης.

Η επιλογή της Κύπρου µόνο τυχαία δεν είναι. Η ραγδαία ανάπτυξη του τοµέα των επενδυτικών ταµείων και η αύξηση χρόνο µε τον χρόνο των οργανισµών συλλογικών επενδύσεων µετατρέπει πλέον την Κύπρο σε κέντρο παροχής υπηρεσιών στον συγκεκριµένο τοµέα. Όπως εξηγεί ο Chief Operating Officer (COO) της εταιρείας Σταύρος Αγγελίδης η εταιρεία πιστεύει πως ο τοµέας αυτός έχει λαµπρό µέλλον στην Κύπρο και η Quant Infinity το αναγνωρίζει αυτό.

“Η Κύπρος κατά την άποψή µου έχει την ευκαιρία µέσω του τοµέα των επενδυτικών ταµείων να προσελκύσει οργανισµούς ενός πολύ διαφορετικού επενδυτικού χαρακτήρα και επιπέδου όπου µέσω αυτών θα υπάρχει η ευκαιρία να προσελκύσουµε παράλληλα µεγάλα κεφάλαια. Το πιο σηµαντικό είναι πως έχουµε άρτιους επαγγελµατίες στον συγκεκριµένο τοµέα και έτσι µας δίνεται η δυνατότητα να αναβαθµίσουµε το προφίλ της Κύπρου διεθνώς. Θεωρώ πως ο  CIFA και ο CIPA κάνουν εξαιρετική δουλειά προς αυτό τον σκοπό και παρόλες τις δυσκολίες που συναντούν λόγω των προβληµάτων που επέφερε στο προφίλ µας η τραπεζική κρίση”.

Όσον αφορά την Quant Infinity Holding Ltd, o κ. Αγγελίδης τόνισε πως η εταιρεία σχεδιάζει στρατηγικά όσον αφορά την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη και τονίζει τη σηµασία των λύσεων της εταιρείας για τον τοµέα των επενδύσεων.

“Το προϊόν µας από άποψη απόδοσης µακροχρόνια συγκαταλέγεται ανάµεσα στα καλύτερα της αγοράς και σε σχέση µε τις αποδόσεις παρόµοιων προϊόντων εταιρειών στον ίδιο τοµέα, που δεν είναι πολλές παγκοσµίως. Οι επενδυτές των πελατών µας είναι επενδυτές που αντιλαµβάνονται την αξία του προϊόντος και έχουν επενδυτικό ορίζοντα και τρόπο σκέψης  τέτοιο που κάνει το προϊόν µας ιδανικό. Τους αποκαλούµε ουσιαστικά στην ορολογία του τοµέα µας ως “Sophisticated Investors” που χρειάζονται καλύτερη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους και άρα λύσεις όπως οι δικές µας είναι ιδανικές για τέτοιου τύπου επενδυτές.

Θεωρούµε πως µπορούµε να δώσουµε πραγµατική αξία στα επενδυτικά ταµεία που αναπτύσσονται τώρα στην Κύπρο και σε σχέση µε το µοντέλο συνεργασίας που προσφέρουµε. Σκοπός µας είναι να δηµιουργήσουµε συνεργασίες µε αµοιβαίο όφελος και µε µακροπρόθεσµο

ορίζοντα”, συµπλήρωσε ο κ. Αγγελίδης.
Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.qt-infinity.com ή να καλέσετε τα γραφεία της εταιρείας στο 25 262186.