Η θέληση για μάθηση στις φυλακές από κατάδικους, ανταμείβεται. Σε δύο αλλοδαπούς φυλακισμένους δόθηκε αναστολή ποινής για τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Στη μια περίπτωση, Ινδός ενώ ήταν στη φυλακή κατάφερε να αποκτήσει ΜΒΑ από Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ενώ γυναίκα από τη Σρι Λάνκα αποφοίτησε από το σχολείο των φυλακών χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα από τα μαθήματά της. Λόγω των επιδόσεών τους η διεύθυνση των φυλακών ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως υποβάλει εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τους ανασταλεί το υπόλοιπο της ποινής τους, όπως και έγινε. Σύμφωνα με τη διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους, τους χαρίστηκε πάνω από ένας χρόνος φυλάκισης και όταν υπογράφηκε το αποφυλακιστήριό τους, απελάθηκαν και οι δύο στις χώρες τους.

Η 65χρονη από τη Σρι Λάνκα ήρθε στην Κύπρο ως οικιακή βοηθός και σε κάποιο στάδιο παρανόμησε κλέβοντας χρήματα από την εργοδότριά της, γι’ αυτό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Στη φυλακή ήταν υπόδειγμα κρατουμένης και παρακολούθησε όλα τα μαθήματα του σχολείου των φυλακών ανελλιπώς, χωρίς να χάσει ούτε μέρα. Ολοκλήρωσε την παρακολούθηση των μαθημάτων με άριστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φάκελος: Σπουδές στις Φυλακές – Τιμωρία ή σωφρονισμός;

Ο 35χρονος Ινδός είχε καταλήξει στη φυλακή επειδή είχε κτυπήσει με ρόπαλο ομοεθνή του προκαλώντας του πραγματική σωματική βλάβη. Ενώ εκτελούσε την ποινή του έκανε το μεταπτυχιακό του και τώρα επέστρεψε στη χώρα του με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε στον «Φ» ότι η πορεία των δύο, ασχέτως του αδικήματος που διέπραξαν και στη συνέχεια η πρόωρη αποφυλάκισή τους, αποτελεί κίνητρο και για τους υπόλοιπους κατάδικους να επιδείξουν ενδιαφέρον για τη διά βίου μάθηση. 

Στο Τμήμα Φυλακών λειτουργούν σήμερα επτά σχολεία, στα οποία ικανοποιούνται οι μαθησιακές ανάγκες όλων των κρατουμένων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και των ελεύθερων πολιτών, στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και επαγγελματική εκπαίδευση, με την εφαρμογή του εσπερινού γυμνασίου, λυκείου και εσπερινής τεχνικής σχολής καθώς και τις εξ αποστάσεως σπουδές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελετή λήξης μαθημάτων Σχολείων των Φυλακών (Εικόνες & Βίντεο)

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τυπική εκπαίδευση, κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 φοίτησαν στους επτά κλάδους της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής 142 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 91 επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου, ενώ οι 51 παρακολούθησαν τα μαθήματα υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο φοίτησαν συνολικά 57 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 23 από αυτούς παρακολούθησαν τα μαθήματα από την αρχή της χρονιάς και παρακάθησαν σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών κρατουμένων για την παρούσα σχολική χρονιά έφτασε στους 482 εκ των οποίων 14 είναι φοιτητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ φέτος, ανάμεσα στους κρατουμένους ήταν και ένας μεταπτυχιακός απόφοιτος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.